Hașag este un sat din România foarte bogat din punct de vedere istoric și cultural, care se află, din punct de vedere administrat, în comuna Loamneș, în județul Sibiu, în partea de Vest a acestuia în Podișul Secașelor. Conform scrierilor istorice, Hașag a fost atestat ca și localitate încă din anul 1263, când regele Ungariei din acea perioadă, Ștefan, le-a donat lui Jula, un feudal (boier/ nobil din perioada evului mediu).
Vulcanii Noroioși este un obiectiv turistic de care nu ai cum să nu fi auzit, deoarece ele sunt singurele formațiuni de acest gen din România, și printre puținele existente pe întreaga planetă. Întregul teritoriu care înconjoară zona a fost declarat monument încă din anul 2004, deși vulcanii noroioși sunt atestați științific încă de la mijlocul secolului al XVIII-lea.
Vulcanii Noroioși se află pe un teren accidentat, care suferă constant de alunecări de teren, care scot adeseori la iveală izvoare ascunse și gaze ce au fost prinse în pământ timp de multe milenii. Deși este o zonă mlăștinoasă, uneori greu de accesat, ea acaparează mii de turiști anual, care vin să observe și să admire spectacolul pe care „vulcanii” reușesc să îl facă.
Plăcile tectonice migrează și se mișcă în mod continuu, iar emanațiile de gaz și apa freatică își schimbă aproape în mod continuu poziția. Cu toate aceste aspecte, dar și din cauza altor elemente geologice, prin acele „guri” de noroi ies la suprafață gaze, care ne oferă impresia că acea materie ar fi într-o continuă ardere.
Este destul de ușor să ajungi pe aceste meleaguri. Dacă pleci din Sibiu, atunci trebuie să urmezi cursul drumului E81, care trece prin localitățile Șura Mică, Ocna Sibiului, Mândra și Loamneș, cu ajutorul extensie DJ106B. După ce vei trece de Loamneș, la doar câțiva kilometri distanță vei ajunge la Vulcanii Noroioși, ce se află la 1 kilometru înainte de intrarea în satul Hașag.
Vulcanii noroiosi – Hasag. În apropierea orașului Sibiu, la 21 km, se află Vulcanii Noroioși de la Hășag, o rezervație geologică pe depozite samatiene. Pe valea pârâului Visa se observă trei conuri de mărimi diferite, cel mai mare cu un diametru de 50 m și o înălțime de 6-8m și două conuri cu diametrul de 10 m. Materialul de pe conuri este foarte fin și nu există nici o vegetație, ceea ce dă un aspect dezolant peisajului.
Vulcanii noroioși s-au format din cauza presiunilor tectonice din timpul fazelor de cutanare, sarea din fundament fiind împinsă la suprafață formând cute diapire. Prin fisurile datorate mișcărilor tectonice se elimină gaz metan care antrenează și o parte din apa sărată. Astfel, marna se înmoaie și se formează noroiul, care este împins la suprafață.
Suprafața de 100 ha, pe care se află vulcanii noroioși a fost descoperită de către C. J. Andrae în anul 1953.
Date de contact:
Adresă: DJ106B,Sud Est de Hașag
Coordonate GPS: 45.96811 // 24.10468
Surse: destepti.ro // ro.wikipedia.org
Sursa de informare si foto: www.dssibiu.ro