Turnul Olarilor din Agnita este un obiectiv turistic mai puțin cunoscut din România, dar care prezintă o frumusețe ieșită din comun, și nu doar din cauza arhitecturii folosite, ci și prin priveliștile oferite de această localitate cu clădiri mistice. Pentru cei ce nu știu, Turnul Olarilor este de fapt un turn ce aparține Bisericii Evanghelice din Agnita, care datează încă din perioada medievală. Turnul cu clopotniță al bisericii este cel care e supranumit „Turnul Olarilor”, din motive lesne de înțeles.
Biserica face parte dintr-un complex medieval, semănând mai mult cu o cetate decât cu un lăcaș cult. Clopotnița are o înălțime de 44 de metri și a fost construită pe șase nivele, dar este crezut - deși nu se știe cu exactitate – că ea a fost adăugată în jurul anului 1500, când întregul complex a suferit din cauza unor renovări și îmbunătățiri drastice. În același an, clopotnița a dobândit numele pe care îl regăsim și în titlu.
Ceea ce ne arată scrierile istorice este faptul că în jurul anilor 1600, cetatea a fost distrusă de către trupe de mercenari, dar ea a stat în paragină doar 14 ani, până când a fost renovată din nou cu ajutorul boierimii din acea perioadă. Este bine de știut că Turnul Olarilor nu este singurul de acest gen din întregul complex. Putem admira și, totodată, vizita, printre altele, și Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Dulgherilor și Turnul Slăninilor. Din caz că nu știi, cel din urmă se referă la o încăpere unde era depozitată slănina, pentru a putea hrăni locuitorii din acea vreme, mai ales pe perioada iernii.
Turnul Olarilor din Agnita se află în partea de Sud a râului Hârtibaciu din localitatea Agnita, la intersecția următoarelor străzi: Piața Teutsch, Aleea Teilor și Str. Nouă.
Date de contact:
Adresă: Strada Piața Teutsch, Cod: Agnita
Coordonate GPS: 45.79630 // 24.15744
Surse: discover.turistintransilvania.com // patrimoniu.sibiu.ro