Construcția Turnului de Apă a fost finalizată în anul 1896, iar proiectul a fost realizat de către arhitectul Miklos Ybl, fiind inspirat de donjonul unei cetăți medievale. Motivul pentru care turnul a fost construit este lesne de înțeles, s-a dorit aprovizionarea cu apă a orașului într-un mod cât mai eficient, dar s-a urmărit și o metodă de a stinge incendiile cât mai rapid. Capacitatea acesteia era de 400 de tone și era cu ușurință unul dintre cele mai mari turnuri de apă din România.
Cu o înălțime de aproximativ 35 de metri, aceasta era una dintre cele mai înalte structuri din acea perioadă din Arad, fiind depășită doar de turnurile unor biserici și catedrale. Este bine de știut că turnul a funcționat doar pentru 60 de ani, până în 1956, iar patru ani mai târziu acesta a trecut în mediul privat. Astăzi, turnul este de fapt, într-un mod sau altul, un muzeu al apei, unde există o expoziție permanentă în această idee, dar și diverse exponate de artă. În plus, aici putem găsi și o expoziție dedicată pompierilor, unde sunt expuse uniforme, caschete, furtunuri de intervenție, medalii de merit, și multe altele.
Întreaga structură a fost construită din piatră și cărămidă, de aceea ea a rezistat cu brio la testul timpului și încă reușește să impresioneze turiștii, fără a suferi vreo îmbunătățire în partea exterioară. Clădirea se întinde pe 5 nivele, fiecare dintre ele având propria expoziție permanentă: primul etaj prezintă expoziții ale artiștilor plastici, în cel de-al 2-lea lucrări de după 1970 ale unor pictori arădeni, la cel de-al 3-lea sunt prezentate moduri de utilizare a apei, al 4-lea prezintă modul în care Aradul era alimentat cu apă în perioada de odinioară, iar în cel de-al 5-lea se poate observa bazinul propriu-zis de apă.
Turnul de apă din Arad este deschis pentru vizitare de Luni până Duminică, între orele 10 și 18. Acesta se află pe strada Piotr Ilici Ceaikovski la numărul 11, în apropierea Parcului Reconcilierii.
Date de contact:
Adresă: Strada Piotr Ilici Ceaikovski nr. 11, Arad, jud. Arad
Nr. tel: 0742 053 688
Coordonate GPS: 46.1702963 // 21.3096450
Surse: www.muzeul-virtual.ro // wikipedia.org