Teatrul Național Vasile Alecsandri din Iași

Teatrul Național Vasile Alecsandri din Iași a fost înființat în anul 1840, sub direcțiunea lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu. Prima spectacol în limba română la Iași a avut loc la începutul secolului al XIX-lea, organizat de Gheorghe Asachi, acesta fiind ajutat de „diletanții” din familiile Ghica și Sturza.

La început, trupele franceze, rusești și italiene care veneau la Iași pentru spectacole nu aveau un loc special unde să performeze, astfel a fost transformată casa doctorului Peretz într-un teatru în care aceștia puteau să își desfășoare spectacolele. Casa denumită „Théâtre de varieté a găzduit primele spectacole ale Teatrului Național din Iași, sub conducerea lui Costache Caragiale. Acesta a fost unul dintre cei mai mari actori și directori de teatre pe care i-a avut țara noastră. El s-a născut în București, dar a decis să se mute în Iași, unde și-a urmat cariera de actor, prima apariție având loc în anul 1835. Ulterior, după ce și-a demonstrat pasiunea pentru acest segment al culturii, el a devenit directorul Teatrului Național Vasile Alecsandri, rămânând, astfel, în istorie.

În noaptea dintre 17 și 18 Februarie din 1888, în urma unui incendiu devastator, clădirea Teatrului de la Copou a fost distrusă. Demersurile pentru construirea unui nou local de teatru au fost amânate până în 1894, când este aprobat contractul cu arhitecții vienezi Fellner și Helmer. Actuala clădire a fost construită pe locul vechii primării, între anii 1894 și 1896, fiind considerat a fi cel mai vechi și cel mai frumos lăcaș de acest gen din țară. 

Din punct de vedere arhitectural, noua clădire a teatrului are 750 de locuri, fiind organizată în modul tipic acelei perioada, cu stal, loje și balcon. Teatrul este iluminat de 1416 lămpi electrice și de un candelabru cu 109 becuri din cristal, care a fost adus special din Veneția. Cortina principală a fost pictată de maestrul vienez Lenz, iar plafonul și cortina de fier au fost pictate de către Alexander Goltz. 

Teatrul Național Vasile Alecsandri din Iași se află pe strada Agatha Bârsescu nr. 18, în inima orașului Iași. Acesta se află la doar 150 de metri de Palatul Roznovanu (actualul sediu al primăriei din Iași) și 100 de metri de Mitropolia Moldovei. Prin urmare, există multe metode de a ajunge aici cu ajutorul mijloacelor de transport în comun, dar cele mai folosite sunt: Tramvaiul 7 (Canta – Tudor Vladimirescu), Tramvaiul 9 (Copou – Tehnopolis), Autobuzul 50 (Gară – Aeroport), 1b (Copou – Baza 3) și 36 (Dacia – Breazu).

Date de contact:

Adresă: Strada Agatha Bârsescu nr. 18, Cod: 700074, Iași 

Nr. tel: Secretariat: 0232 267824

Sursa: ro.wikipedia.org / teatrulnationaliasi.ro


Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Teatrul Național Vasile Alecsandri din Iași

2 proprietati