Statuia lui Avram Iancu din Târgu Mureș

Cu toții am învățat, într-un mod sau altul, despre marea revoluție ce a avut loc în anul 1848, când burghezia europeană a organizat o revoltă naționalistă între anii 1848 și 1849 în majoritatea țărilor europene. Prima revoltă a avut loc în Italia, în orașul Palermo, fiind numită și Revolta Siciliană. Au existat mai multe motive pentru apariție acestei revoluții, dar ceea ce a declanșat revoltele au fost anumiți factori economici și de natură naționalistă. Cauzele economice au fost accentuate de seceta care domina întregul continent în acel an, dar și modul în care au crescut prețurile datorită lipsei de alimente. Cele naționaliste în schimb erau de natură dominației străine, în care multe țări, printre care și România, erau sub dominația altor imperii.

Avram Iancu a fost unul dintre cele mai importante personaje care au pus bazele marii revoluții din 1848 din România. El a condus Țara Moților în războiul din anul 1849, când, cu ajutorul Imperiului Austriac, au îndepărtat revoluționarii maghiari care doreau să stăpânească regiunea istorică a Transilvaniei. În plus, Avram Iancu a lucrat o perioadă destul de lungă în Târgu Mureș în administrația publică, fiind, totodată, un avocat cu drepturi depline. El a condus armata moților în tot parcursul ei, a organizat prima și a doua adunare de la Blaj, unde a condus nu mai puțin de 10.000 de revoluționari moldoveni, munteni și transilvăneni. În cea de-a 3-a Adunare Națională de la Blaj, comisarul maghiar încerca să îi convingă pe „soldați” să se întoarcă acasă și să renunțe la idee de revoluție, dar întreaga armată, în frunte cu Avram Iancu, a refuzat categoric. Deși istoria este mult mai lungă și imposibil de acoperit într-un singur articol, Avram Iancu a fost, pe scurt, cel care i-a unit pe toți românii să lupte împotriva unui imperiu invadator și care a dus, într-un final, la independența mult dorită.

Statuia lui Avram Iancu din Târgu Mureș este doar un mic omagiu pe care l-am fi putut aduce unui om atât de mare. Aceasta se află pe strada Piața Trandafirilor, la numărul 55 și a fost introdusă în locul în care se află astăzi abia în anul 1978. Ea a fost sculptată de către Florin Codre și este situată fix în fața Catedralei Ortodoxe „Înălțarea Domnului”.

Adresă:                                   Piața Trandafirilor nr. 55, Târgu Mureș, jud. Mureș

Coordonate GPS:                   46.54615 / 24.56469

Surse:                                     merg.in / ro.wikipedia.org

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera