Statuia Libertății din Arad – județul Arad

În anul 1849, 13 ofițeri ai armatei imperiale austriece au fost executați în Arad, deoarece au fost acuzați că făcut parte din mișcarea revoluționară a lui Lajos Kossuth. Totuși, am învățat în istorie că aceștia nu au fost toți cei care și-au pierdut viața, fiind executați încă 2 ofițeri în același an și unul în anul următor.

Statuia Libertății este un monument ce a fost inaugurat în anul 1890, pentru a îi comemora pe toți cei care au fost executați în anul 1849. Un aspect mai puțin cunoscut este acela că monumentul a fost demontat în anul 1925, în 1999 fiind transferată în administrarea Ordinului Franciscan din Arad. Monumentul a fost restaurat pentru public abia în anul 2004, când s-a decis amplasarea acestuia în Parcul Reconcilierii. Din păcate, în anul 2015 statuia a fost vandalizată, iar autoritățile nu au făcut nimic pentru a o repara, cel puțin până în ziua de astăzi.

Conform wikipedia, „Cei 13 de la Arad” sunt următorii: Ludwig Aulich (etnic german), Jovan Damjanic (etnic sârb), Arisztid Dessewffy (etnic maghiar – căpitan în armata austriacă), Erno Kiss (etnic armean, comandant al regimentului de cavalerie II Hanovra), Karlo Knezic (etnic croat – devenise general cu puțin timp înainte de a fi executat), Georg Lahner (etnic german), Vilmos Lazar (etnic maghiar), Karl August Graf zu Leiningen-Westerburg (conte german), Jozsef Nagysandor (etnic maghiar), Ernst Poelt von Poeltenberg (etnic austriac – locotenent în armata imperială austriacă), Josef Schweidel (etnic sârb, maior în armata austriacă), Ignac Torok (etnic maghiar) și Karoly Vecsey (etnic maghiar – locotenent-colonel în armata austriacă). Cei 3 care au fost descoperiți ulterior că au fost uciși din același motiv precum cei 13 de mai devreme, sunt următorii: Norbert Ormai (etnic român, numit și martir arădean – funcția de colonel), Lajos Kazinczy (colonel) și Ludwig Hauk (locotenent-colonel).

Statuia Libertății din Arad se află în interiorul Parcului Reconcilierii, în partea de Nord Est a acestuia. El este deschis în fiecare zi, pe toată perioada anului.

Date de contact:

Adresă:                                   Parcul Reconcilierii, Arad, jud. Arad

Coordonate GPS:                   46.170922 // 21.309165

Surse:                                     ro.wikipedia.org

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Statuia Libertății din Arad – județul Arad

1 proprietati