Situl arheologic de la Zăbrani este un loc unde au fost găsite o mulțime de artefacte istorice, în special din perioada Musteriană (cultura musteriană s-a dezvoltat în perioada paleoliticului mijlociu, aproximativ între anii 120.000 i.Hr și 35.000 i.Hr). Mai mult decât atât, au fost descoperite artefacte epipaleolitice din silex și cuarț, multe dintre ele putând fi găsite în interiorul singurei școli din localitate, cum ar fi o dăltiță de piatră, topor de cupru, fragmente ceramice, și multe altele.
De fapt, situl arheologic a fost dezvoltat pe una dintre cele mai vechi așezări din Europa, nu doar din România, unde au fost găsite vestigii și artefacte din toate perioadele paleoliticului, epoca bronzului, dar și din era noastră, cum ar fi fragmente ceramice din cultura daco-romană, monede din ceramică, și multe altele.
Deși se află la doar 26 de kilometri de centrul Aradului, situl arheologic din Zăbrani nu este cunoscut de mulți români, deși aici putem descoperi un loc care pare a fi uitat de lume, cu o frumusețe unică și greu de egalat. Acest aspect nu este datorat doar de importanța istorică pe care o are zona, dar și de faptul că valea râului Mureș este o zonă plina de păduri și locuri inedite de a petrece timpul liber.
Situl arheologic de la Zăbrani se află în partea de Nord a comunei, la intersecția dintre satele Aluniș, Alioș, Chesinț și Neudorf, în sudul râului Mureș. Din păcate, în ziua de astăzi situl este închis, iar toate datele ne sugerează că el nu va mai fi deschis în viitor. Acesta este adevărul care este regăsit în multe obiective turistice de pe teritoriul țării noastre, și anume acela că autoritățile nu sunt interesate de dezvoltarea acestor zone, iar ele sunt lăsate în paragină, acest fapt fiind adevărat mai ales după căderea comunismului.
Adresă: Comuna Zăbrani, Cod: 317410, jud. Arad
Coordonate GPS: 46.0782716 // 21.5584946
Surse: ro.wikipedia.org // patrimoniu.gov.ro