Situl arheologic de la Beclean - judetul Bistrita Nasaud

Situl arheologic de la Beclean sau situl arheologic Baile Figa cum mai este el cunoscut se afla in zona vestica a judetului Bistrita-Nasaud, la jumatatea distantei dintre orasul Beclean si satul Figa. Partea superioara a vaii Paraului Sarat este cuprinsa in partea superioara a sitului. Cercetatorii considera situl arheologic de la Beclean cel mai relevant din Transilvania si unul din cele mai importante din tara noastra in ceea ce priveste cercetarea exploatarii sarii in trecut.

Depresiunea in forma de palnie este localizata deasupra unui zacamant de sare gema aflata la adancime de 1.5-3m de suprafata terenului. Conform geologilor zacamantul este gros de aproximativ 1.6 km, avand diametrul de aproape 1 km. La suprafata acestui teren se pot vedea manifestari saline, precum balti si cursuri de apa sarata, vegetatie halofila sau namoluri sarate. In anul 2005 situl a fost verificat pentru prima data de arheologi profesionisti, acestia dorind sa afla incadrarea cronologica a vestigiilor arheologice, precum si caracterul sau gradul de conservare al acestora. Intr-un laborator din Olanda a fost analizate fragmente din troaca Baile Figa, stabilindu-se varsta acesteia la aproximativ 3000 de ani.

Unii cercetatori cred ca troacele de lemn au fost utilizate in trecut pentru exploatarea sarii. De o alta parere sunt alti exploratori care considera ca aceste obiecte au fost utilizate pentru evaporarea apei sarate. In vecinatatea sitului se amenajeaza o statiune balneare, astfel ca zona sitului arheologic de la Beclean va putea fi in viitor un punct turistic.

Adresa: Sat Coldau, localitatea Beclean, judet Bistrita-Nasaud

Sursa: www.mncr.ro

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Situl arheologic de la Beclean - judetul Bistrita Nasaud

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.