Sarmizegetusa Ulpia Traiana a fost capitala Daciei, iar aceasta a fost construită cu ajutorul soldaților care au supraviețuit războaielor daco-romane, la începutul secolului al II-lea, d.Hr. Orașul avea aproximativ 300.000 de metri pătrați (0.31 km/2) și găzduia minimum 20.000 de persoane în perioada apogeului.
Totuși, nu există dovezi concrete care să ateste perioada în care a fost ridicat orașul. Mai mult decât atât, există anumite teorii care spun că Sarmizegetusa Ulpia Traiana a fost construit de către romani, după ce aceștia au cucerit Dacia. De exemplu, la începutul noii ere, a fost creată o monedă în Roma care atesta existența coloniei romane în Sarmizegetusa, aceasta fiind dedicată Împăratului Traian.
În ziua de astăzi, toate construcțiile din vechiul oraș se află în ruine, dar încă pot fi distinse anumite părți, cum ar fi: Templul lui Liber Pater, Templul zeilor Domnus și Domna, Sanctuarul zeilor Aesculapius și Hygia, Templul zeului Mithra, Templul zeilor palmireni, Templul Mare, Templul zeului Silvanus, Horreum (un tip de hangar public folosit în perioada antică, folosit pentru stocare diferitor lucruri, cum ar fi cereale, dar și obiecte importante), Praetorum procuratoris (sediul procuratorului financiar al Daciei Apulensis), Forul lui Traian, Forum novum, Capitoliul, Insulele de locuințe de la vest de cele două foruri și Necropola estică.
Din păcate, motivul pentru care orașul se află în ruine e legat de un popor germanic răsăritean. Goții, așa cum sunt cunoscuți în istorie, au reușit să distrugă totul în calea lor, atunci când au ajuns pe teritoriul țării noastre. Poporul a ales să rămână pe teritoriul Daciei de atunci, iar ei au fost strămoșii popoarelor reprezentate de vizigoți (goții de Vest) și ostrogoți (goții de Est).
Sarmizegetusa Ulpia Traiana se află pe Drumul Național DN66, între orașul Hațeg și Caransebeș. Odată ajunși în această zonă, e imposibil să treci cu vederea și să ratezi intrarea în vechiul oraș. Dacă te afli vreodată în zonă și ai puțin timp liber, este recomandat să vizitezi Sarmizegetusa, deoarece locul are o încărcătură emoțională, culturală și istorică pe care nu o vei găsi în alt loc din România.
Date de contact:
Adresă: DN68, Cod: 337415, Sarmizegetusa, Hunedoara
Nr. tel: 0254 787 456
Surse: www.gohunedoara.com
Harta turistica a Sarmizegetusa Ulpia Traiana: