Salina Cacica se află în localitatea Cacica din județul Suceava, înspre satul învecinat Pârteștii de Jos, la o distanță de circa 15 kilometri de Gura Humorului.
Descoperirile arheologice din anul 1989 de la Cacica au atestat că, pe aceste meleaguri, au existat una dintre cele mai vechi exploatări de sare recristalizată din saramură din Europa. Acestea datează încă din perioada culturii Starcevo – Criș, care a fost răspândită pe teritoriul României în neolitic. În această zonă există, și în zilele noastre, mai multe izvoare sărate, care, conform culturii și a legendelor, au beneficii pozitive asupra sănătății.
În jurul anului 1780, în locul unde se află astăzi localitatea Cacica, au fost descoperite mari zăcăminte de sare. În anul 1798, s-a început, pentru prima dată, exploatarea unei saline, aducându-se muncitori și tehnicieni din diferite provincii ale Imperiului Habsburgic, mai ales din Galiția, cei mai mulți fiind de etnie poloneză și de religie Romano - Catolică.
De-a lungul timpului, au fost săpate diferite galerii în Salina Cacica, cea mai mare adâncime fiind de 44 de metri, și anume în Grota Piticilor și în Sala de bal. Ceea ce este remarcabil asupra acestor două grote este că ele au fost săpate în mod manual, cu ajutorul uneltelor folosite acum sute de ani, nefiind utilizat nici un tip de utilaj.
Mina este una dintre cele mai mari din România, dar și din Europa, având o capacitate totală estimată la 238 de milioane de tone de clorură de sodiu. Clorura de sodiu este un aliment esențial, pe care corpul nostru îl folosește pentru mai multe funcții, cum ar fi cea de electroliți, ajută la transportul și absorbția nutrienților, menține sub control presiunea arterială, și multe altele. Un lucru mai puțin știut este faptul că clorura de sodiu (NaCl) se formează din reacția a două substanțe ce se află la pol opus din punct de vedere al acidității, rezultatul fiind o substanță cu PH neutru, și anume 7.
Date de contact:
Adresă: Cacica, Cod: 727095
Nr. tel: 0230 237 087
Surse: ro.wikipedia.org/wiki/Salina_Cacica