Rezervația Arheologică Budureasca se află în valea cu același nume, un loc cu un potențial incredibil de mare din punct de vedere arheologic. Ea se află în estul județului Prahova, fiind înconjurată de dealuri subcarpatice, la aproximativ 5 kilometri de orașul Mizil. În total, există peste 30 de situri arheologice în această zonă, un record pentru teritoriul țării noastre. Cele mai vechi vestigii recuperate de aici aparțin secolului V d.Hr., iar majoritatea sunt de origine dacică și geto-dacică. Este bine de știut, totuși, că accesul în această zonă este dedicată exclusiv pentru arheologi, iar cei neautorizați vor fi reclamați la poliție de către cei care au grijă de situri.
Deși există mai multe situri arheologice, cele mai importante se află pe teritoriul satelor Ghionoaia, Ungureni și Vadu Săpat – aceasta din urmă este satul de reședință din comuna cu același nume. Totuși, dacă dorești să vizitezi acest loc, ține minte că sunt mai multe monumente istorice și posibilități de petrecere a timpului liber, cum ar fi biserica „Buna Vestire”, care a fost construită la începutul anului 1800, dar și mai multe așezări deschise pentru public care datează încă din perioada neolitică, dar și necropole vechi 1500 de ani, urme de așezări din Epoca Bronzului, și multe altele.
Rezervația Arheologică Budureasca din județul Prahova este un punct important de interes pentru arheologi și pentru cei care sunt pasionați de arheologie, dar și de geologie, datorită formațiunilor unice ce pot fi găsite în această parte a subcarpaților.
Dacă vrei să ajungi la această rezervație, este recomandat să folosești autoturismul personal, iar dacă pleci din Ploiești, mergi spre Buzău, unde vei face dreapta la un moment dat, strada care duce spre comuna Vadu Săpat (13 kilometri înainte de Mizil). Apoi, când drumul devine inaccesibil pentru autoturisme, va trebui să mergi pe jos timp de aproximativ 30-45 de minute, distanța totală până la situri fiind de 3 kilometri.
Adresă: între Vadu Săpat și Gura Vadului
Surse: histmuseumph.ro