Piața Libertății din Timișoara

Cu istorie incredibil de bogată, nu este de mirare că Timișoara are una dintre cele mai vechi piețe din țară în inima orașului. Piața Libertății este cu siguranță cea mai veche piață din Timișoara și reprezintă, într-un mod sau altul, punctul în jurul căruia s-a dezvoltat întreaga localitate. Este crezut că pe teritoriul parcului, dar și în împrejurimi, se afla odinioară vechiul oraș medieval, care a fost parțial distrus de către popoarele cuceritoare.

Piața Libertății este, în ziua de azi, un loc de unde pot fi admirate cele mai vechi clădiri de pe teritoriul Timișoarei, cum ar fi Comenduirea Garnizoanei, fosta Cancelarie de Război, Primăria Veche și Cazinoul Militar, toate dintre ele fiind construite între anii 1725 și 1750. În plus, găsim în apropierea o mulțime de clădiri construite după anul 1800, cum ar fi actuala „Casă cu Atlanți” sau Comenduirea Corpului de Armată 4. De fapt, în anul 1859, parcul era complet „închis” pe toate cele patru laturi ale sale, având clădiri impozante și deosebite la capătul lor.

Denumirea pieței vine din pricina revoluției ce a avut loc între anii 1848 și 1849, când populația maghiară, deși în inferioritate, doreau să pună stăpânirea pe această parte a țării noastre. În fapt, revoluția a fost o revoltă naționalistă a burgheziei europene, cumva îndreptată împotriva ordinii stabilite de Congresul de la Viena.

Parcul Libertății trebuie să fie un prilej și o modalitate pentru toți localnicii de a se relaxa, într-o zonă care dispune de clădiri deosebit de frumoase, ce îmbină aproape perfect stiluri arhitecturale precum cel clasic, baroc, rococo, szeceszió (influențe maghiare), și altele mai puțin cunoscute.

Un fapt mai puțin fericit este acela că la începutul secolului al XX-lea au fost distruse mai multe monumente istorice și clădiri vechi, din cauza unui proiect de modernizare al orașului Timișoara.

Date de contact:

Adresă:                                   Str. Piața Libertății, Timișoara, jud. Timiș

Coordonate GPS:                   45.755553 // 21.227329

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera