Pe valea superioară a Arieșului Mare se află localitatea Gârda de Sus, o comună care are în componența sa nu mai puțin de 17 sate, fiecare extrem de frumoase datorită localizării lor în inima munților. Peștera Scărișoara este un obiectiv turistic unic la noi în țară, deoarece ea găzduiește cel mai mare ghețar subteran de pe teritoriul țării noastre. Chiar dacă acum ea aparține localității Gârda de Sus, ea și-a luat denumirea de la localitatea Scărișoara, ce se află la 10 kilometri distanță de satul în cauză și 16 kilometri de peșteră.
Se crede că peștera a fost descoperită încă din anul 1847, atunci când găsim primele scrieri care o menționează în mod oficial. Aceasta conține calcare din perioada Jurasic Superior și se află la o altitudine de peste 1.100 de metri, iar intrarea în peșteră se face printr-o intrare ce prezintă un diametru impresionant de 60 de metri.
Peștera Scărișoara este, cel mai probabil, un obiectiv turistic pe care mulți dintre români l-au vizitat, dar care, din păcate, în ziua de astăzi nu mai reprezintă un interes, cel puțin pentru conaționali. În schimb, ea este vizitată din ce în ce mai multe de către străini, fiind atât o curiozitate pentru aceștia, cât și un prilej de a petrece timp într-una dintre cele mai iconice zone din România.
Deși Peștera Scărișoara apare în mod oficial că aparține de satul Gârda de Sus, ea se află de fapt la aproximativ 6.5 kilometri distanță de acesta, în partea de Nord. Drumul care duce la peșteră trece prin localitatea Dobrești, dar și în apropierea obiectivelor turistice Izbucul de la Cotețul Dobreștilor și Pojarul Poliței. Peștera Scărișoara se află în zona numită Izbucul de la Cotețul Dobreștilor.
Pestera este situata in Muntii Apuseni, judetul Alba, in comuna Garda de Sus. Este una dintre cele mai spectaculoase pesteri din Romania, fiind al doilea ghetar subteran ca marime din intreaga lume, fiind declarata monument al naturii si rezervatie speologica. Aceasta face parte din sistemul carstic Ghetar- Ocoale- Dobresti. Este formata din calcare de varsta Jurasic (perioada glaciara) si se situeaza peste 1000 de metri altitudine. Se pot vizita doar 250 m, insa lungimea ei este tripla, iar blocul de gheata are o grosime de peste 15 m.
Accesul se face printr-un aven. La baza avenului se gaseste poarta propriu-zisa, in spatele careia se afla Biserica, Rezervatia Mare, Rezervatia Mica si Catedrala sunt lipsite de gheata.
Temperatura in pestera este foarte scazuta, chiar si in anotimpul secetos temperatura medie nu depaseste 1grad, aici traind gandaci de 2-3 mm, lilieci, iar in Rezervatia Mare a fost descoperit un vechi schelet de capra.
Drumul spre pestera porneste din comuna Garda de Sus si ajunge pana la gura Vaii Ordancusa. De aici exista 3 variante pentru a ajunge la pestera:
• pe poteca turistica marcata cu cruce rosie (10 km)
• pe drumul asfaltat de pe Valea Orbancusei (23 km)
• pe drumul forestier (14 km)
Adresă: Cod: 517321, Gârda de Sus, județul Alba
Coordonate GPS: 46.49043 // 22.81262
Surse: muntii-nostri.ro