Peștera Bolii e un obiectiv turistic extrem de important pentru țara noastră, deoarece ea este cunoscută și vizitată extrem de des de către turiștii din alte țări. Numele peșterii este dat de către familia Bolia, o familie de voievozi care dețineau multe terenuri încă de la începutul anilor 1500. Un lucru unic legat de această peșteră este faptul că e singura din România și printre puținele din lume care dispune de un râu ce o traversează pe toată lungimea ei.
Conform studiilor, este crezut că peștera a apărut după milioane de ani de eroziune, cauzată de mișcările râului Jupâneasa. În perioada comunistă, autoritățile investite o sumă modică de bani, dar îndeajuns de mare încât să poată transforma locul într-un veritabil punct turistic. Cu toate acestea, construcțiile vechi de zeci de ani s-au surpat și nu au rezistat la testul timpului, dar, în ultimii 10 ani, s-au efectuat restaurări și a fost îmbunătățită experiența turiștilor, prin instalarea unor lumini și alte elemente necesare.
În apropierea Peșterii se află mai multe puncte de interes pe care nu ar trebui să le ratezi, cum ar fi vechea cetate dacică ce aparținea Sarmizegetusei. Deși aceasta se află în ruine astăzi, cetatea prezintă o încărcătura culturală și istorică imensă pentru meleagurile în care se află. Mai mult decât atât, deși ești înconjurat practic de natură și de priveliști inedite la orice pas, peștera reprezintă cel mai important obiectiv, datorită frumuseții sale crude.
Peștera Bolii se află la aproximativ 8 kilometri de Petroșani, iar pentru a ajunge aici va trebui să urmezi traseul Drumului Național DN66 și vei face dreapta pe o stradă ce nu are un nume alocat, dar de aici vei avea doar câteva minute de mers până la destinație. Dacă nu vei dispune de un GPS dintr-un motiv sau altul, poți urma cursul liniilor de tren, deoarece acestea se vor curba și urmează traseul străzii fără nume.
Sursa foto: Ciprian-Dumitrescu