Parcul Central din Cluj Napoca

La începutul anilor 1800, nu erau prea multe spații verzi pe teritoriul Clujului, iar boierimea și nobilimea din acea perioadă doreau un parc în centrul orașului, pentru a își spori modalitățile de petrecere a timpului liber. Astfel, în 1827, Jóltevő Asszonyi Egyesület – care însemna Asociația de Binefacere a Femeilor – a luat inițiative de a construi un parc urban, pentru motive recreaționale. Parcul Central din Cluj Napoca a fost deschis 3 ani târziu, în 1830, având numele de „Grădina Populară”, dar, cu toate acestea, în 1838 a luat naștere „Comisia Orășenească pentru parc”, care avea ca scop principal dezvoltarea și menținerea teritoriului din centrul orașului. Deși a trecut prin mâna multor organizații de-a lungul anilor, el este administrat astăzi de Primăria Municipiului Cluj. 

Clădirea care găzduiește astăzi Teatrul Maghiar de Stat a fost, inițial, un Teatru de Vară, proiect condus de arhitectul Henrik Zimmermann. Aceasta a fost inaugurată în anul 1874, dar a suferit multe schimbări, majoritatea lucrărilor de reabilitare sfârșindu-se în anul 1912. În plus, în același an a fost deschis un cinematograf în cadrul aceleiași clădiri de către directorul Teatrului Național, Jeno Janovics.

Parcul Central din Cluj Napoca dispune de 6 monumente istorice, care prezintă diferite personalități celebre din istoria noastră. Primele ridicate imediat după anul 1960 au fost cele ale lui Antonin Ciolan, George Coșbuc, Liviu Rebreanu, Octavian Goga și Sigismund Toduță, în timp ce a 6-a a fost ridicată în apropierea anilor 2000, cea a lui Nicolae Bretan.

Deoarece se află în centrul orașului, avem o mulțime de mijloace de transport în comun. Cele mai folosite și recomandate sunt următoarele: autobuzele 26L, 27, 30, 36B, 8, M26 și troleibuzele 5 și 6. Parcul Central din Cluj Napoca se află la doar câteva minute de mers pe jos de la Cluj Arena și BT Arena.

Avand o lungime de aproximativ 900 m, Parcul Central din Cluj Napoca este un loc important din punct de vedere al recreerii din oras.


Aici veti gasi de la flori si spatii verzi, pana la :

-     alei care traverseaza parcul cu banci pe margine,

-     statui si monumente (statuile lui Liviu Rebreanu si George Coşbuc),

-     teren de baschet cu nocturna si alte aparate pentru fitness cu acces gratuit,

-     o fantana arteziana inconjurata de banci si cai de acces,

-     Lacul Chios pe care vara se pot face plimbari cu barca, iar iarna cand ingheata este ideal pentru patinat,

-     in marginea lacului se afla restaurantul Chios, unde vara acesta are terasa deschisa,

-     parc special amenajat pentru copii cu leagane, topogane si alte spatii pentru acestia.

 

Langa fantana arteziana se afla o „ciuperca” unde vara se tin concerte de muzica simfonica, iar in fiecare sambata si duminica in perioada verii aici se ceremoniaza casatoriile civile de catre primarul si reprezentantii primariei Cluj Napoca.

Articolul complet despre Parcul Central - din Cluj Napoca

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera