Palatul Cuza de la Ruginoasa - judetul Iasi

La sfarsitul secolului al XVII-lea, familia boiereasca Strudza a cumparat mosia din Ruginoasa de la Duca Voda. In 1804 a fost angajat arhitectul vienez Johann Freiwald pentru a construi o resedinta de lux pe locul vechii case boieresti a stramotilor lui Sandulache Sturdza. A fost angajat si gradinarul german Mehler care s-a ocupat de amenajarea parcului din jurul palatului. Stilul neoclasic a fost schimbat dupa ce Costache Sturdza, mostenitorul palatului, l-a adus pe arhitectul Johann Brandel care a refacut palatul in stil neogotic. 

Marghiolita Ghika-Comanesti, sotia lui Costache Sturdza, a fost ascunsa in acest palat, dar a fost rapita de o mica trupa de arnauti, apartinand boierului Roznovanu cu care avea o idila. Dupa rapirea ei palatul a ramas gol, iar Alexandru Sturdza, fiul lui Costache Sturdza, a ipotecat palatul pentru un imprumut de la Banca Moldovei. Neputand plati datoria, palatul a fost scos la licitatie, fiind cumparat de Alexanadru Ioan Cuza la pretul de 52.011 galbeni.

Palatul de la Ruginoasa a fost inaugurat oficial de catre domnitorul Cuza, cu prilejul sarbatorilor de Pasti din aprilie 1864, cand acesta a sosit aici impreuna cu Al. I. Cantacuzino, Nicolae Pisoski si Baligot de Beyne. Dupa abdicare a arendat mosia cu 5.000 de galbeni pe an pentru a se intretine in azil. Fostul domnitor a murit in 15 mai 1873 in orasul german Heidelberg, iar ramasitele sale pamantesti au fost inmormantate intr-un cavou amenajat langa biserica din curtea palatului. In anul 1946, au fost depuse in Biserica Trei Ierarhi din Iasi, unde s-a amenajat o cripta.

Sotia lui Cuza s-a mutat impreuna cu copii la Paris, unde Alexandru Cuza s-a casatorit cu Maria Moruzzi, dar a murit repede, astfel palatal a fost lasat prin testament acesteia. Elena Cuza s-a stabilit pe urma la Iasi unde a fost membra fondatoare a spitalului de copii “Caritatea”, dupa care s-a retras in Piatra Neamt, dedicandu-se operelor de binefacere.

Dupa moartea Mariei Moruzzi in anul 1921, palatul a fost donat prin testament Spitalului de copii “Caritatea”, iar o parte din mobilier a fost donat Muzeului Militar. In 1982 s-a inaugurat official Muzeul Memorial “A. I. Cuza” cu o sectie de istorie si una de etnografie. Au fost amenajate un cabinet de lucru, o biblioteca, o sufragerie in stil gotic, un salon, camera copiilor, dormitorul Elenei Cuza si dormitorul domnitorului.

Sursa: ro.wikipedia.org

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Palatul Cuza de la Ruginoasa - judetul Iasi

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.