Muzeul Satului Cluj Napoca

Muzeul Satului din Cluj Napoca a fost primul muzeu în aer liber deschis pe teritoriul României. Acesta a fost inaugurat în anul 1929, dar a fost recunoscut din punct de vedere oficial abia în anul 1932, când a fost publicat în Monitorul Oficial. A durat mai mult timp deoarece nu exista un astfel de concept în România în acea perioadă și au trebuit mai multe aprobări de la guvern pentru a fi aprobat pentru public.

De-a lungul anilor, mai multe obiecte, elemente culturale și construcții întregi au fost transferate pe teritoriul muzeului: Casa din Vidra – 1929, stână din Poiana Sibiului împreună cu ciobanul și 75 de oi – 1930, Troița din Lupșa – 1931, Gospodăria lui Telciu – 1932, donația locuitorilor comunei Telciu şi Șura maghiară din Stana – 1936, și multe altele. Din păcate, multe dintre operele de artă care se regăseau în Muzeul Satului au fost distruse în perioada celui de-al 2-lea Război Mondial. Au rămas atunci doar trei construcții, restul fiind distruse în totalitate: comuna Avram Iancu, casa moțului văsar din Vidra și restaurantul Gaudeamus.

Cu toate acestea, au urmat multe lucrări de reîntregire și restaurare, pentru a readuce faima unui loc ce părea a fi uitat de lume. Dar, în anul 1956, două persoane au fost responsabile pentru aducerea la viață a Muzeului Satului: Teodor Onișor și Valer Butură. Deși muzeul se numește, în mod oficial, Parcul Etnografic Național “Romulus Vuia”, el este cunoscut printre localnici ca Muzeul Satului. Acesta este cu adevărat un loc magic ce trebuie să fie vizitat, deoarece atmosfera creată de expozițiile sale te va trimite într-o perioadă de mult apusă, iar cei care îndrăgesc istoria și cultura vor iubi, literalmente, muzeul.

Muzeul Satului din Cluj Napoca deține, în ziua de azi, unele dintre cele mai importante și, totodată, valoroase exponate și monumente de arhitectură din România. Muzeul se află în inima centrului vechi din Cluj Napoca, de-a lungul străzii Memorandului la numărul 21.

 

Date de contact:

Adresă:                      Strada Memorandumului 21, Cod: 400114, Cluj-Napoca

E-mail:                      contact@muzeul-etnografic.ro

Nr. tel:                       0264 708 953 // 0783 005 146

Surse:                         www.muzeul-etnografic.ro

Mai multe despre Muzeul Satului din Cluj !

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Muzeul Satului Cluj Napoca

2 proprietati