Muzeul Mihai Eminescu – Iași

La o sută de ani de la moartea marelui poet român Mihai Eminescu, a fost construit un muzeu în amintirea celui care a locuit, o mare parte din viață, la Iași. Muzeul a fost ridicat pe mai multe nivele, unde sunt expuse mai multe detalii legate de opera și viața poetului Mihai Eminescu. Muzeul a fost construit după planurile arhitectului Virgil Onofrei în parcul Copou, locul în care amintirea poetului a rămas o prezență vie, cotidiană și perpetuă. Turnurile de la intrare amintesc de "Turnul tezaurului" de la Putna, simbolizând Dragostea (Veronica Micle), și Prietenia (Ion Creangă). Mai mult decât atât, în interiorul muzeului a fost deschisă și o expoziție documentară în memoria lui Mihai Ursachi, un mare poet român care a trăit între anii 1941 și 2004. 

Cele trei săli prezente, "Sala destinului", "Sala de artă" și "Sala prietenii", prezintă experiențele ce au particularizat opera eminesciană, o expoziție documentară și una de artă plastică dedicată poetului, care cuprinde mai multe colecții ale creației acestuia, de la prima ediție din 1884, până la altele care au fost create spre sfârșitul vieții sale. Totodată, în cadrul muzeului găsim masca mortuară de ghips a lui Eminescu, o expoziție cu obiecte și ediții de cărți rare, precum și o colecție de fotografii, ce sunt legate de viața și activitatea sa. În fiecare an, în ziua de 15 iunie (data de deces a poetului), muzeul organizează "sărbătoarea teiului" pentru a comemora influența masivă pe care Eminescu a avut-o asupra culturii românești.

Muzeul este deschis de Marți până Duminică, între orele 10:00 și 17:00, în timp ce Lunea este închis. Intrarea în muzeu, de Marți până Sâmbătă, se face contra cost, prețul unui bilet întreg, pentru adulți, fiind de 10 RON, de 4 RON pentru pensionari și 2 RON pentru elevi și studenți. Cu toate acestea, este bine de știut că pentru grupurile de minimum 12 persoane primiți o reducere, un bilet întreg costând doar 8 RON, iar Duminica intrarea este gratuită. 

Muzeul se află în Parcul Copou, cel mai vechi și cel mai vizitat parc din Iași. Intrarea principală a parcului se află în inima dealului cu același nume și în apropierea mai multor stații de autobuze și tramvaie. Dacă doriți să vizitați Muzeul Mihai Eminescu și alte obiective turistice ce se află pe teritoriul parcului, atunci puteți opta către următoarele mijloace de transport: 1b (Copou – Baza 3), 9 (Copou – Tehnopolis), 36 (Dacia – Breazu), 42 (Copou – C.U.G. I) și 52 (Piața Alexandru Cel Bun – Copou).

Date de contact:

Adresă: Iași, str. V. Pogor nr. 4, Cod: 700110, Iași

Nr. tel: 0232.410.340 / 0232.213.210

Surse: www.muzeulliteraturiiiasi.ro

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Muzeul Mihai Eminescu – Iași

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.