Muzeul Memorial Poni - Cernătescu din Iași

Muzeul Memorial Poni - Cernătescu a luat ființă pe 7 Noiembrie 1991, în casa construită de către mitropolitul Veniamin Costachi în 1839. Aici a locuit, începând din anul 1880, profesorul Petru Poni și familia sa, iar, mai târziu, academicianul Radu Cernătescu. Expoziția de bază este amenajată în șase camere și conservă mărturii ale vieții și operei științifice ale membrilor familiei Petru Poni, precum și a unor importante personalități din domeniul chimiei ale elitei ieșene. Patrimoniul muzeului este împărțit în șapte spații: Sufrageria este amenajată cu obiecte de artă decorative, servind odinioară ca salon literar, având ca amfitrioana pe soția savantului, poeta Matilda Cugler – Poni. Tot în acest loc erau nelipsiți ca oaspeți Mihai Eminescu, Veronica Micle, Ion Creangă, Nicolae Iorga, Titu Maiorescu și mulți alții.

Biblioteca cuprinde un număr impresionant de materiale documentare de specialitate, cu peste 1.100 titluri de referința, cât și o parte din aparatura de laborator, utilizată de Petru Poni ca instrument didactic. În muzeu se mai poate vizita camera Matilda Culger – Poni și camera Radu Cernatescu, care cuprind mobilier, fotografii, diplome și obiecte personale. Putem regăsi și camera personalităților ieșene din domeniul chimiei, care adăpostește documente, cărți de specialitate, diplome, fotografii și obiecte personale, ce au aparținut unor renumiți profesori care au trăit în jurul anilor 1900. 

Parcul casei cu foișor (numit și “chioșcul poeziei”) este un obiectiv turistic reconstruit de Complexul Muzeal Național “Moldova” Iași în anul 1995. Pe aceste meleaguri citeau versuri Mihai Eminescu, Veronica Micle, dar și Matilda Cugler-Poni, acest aspect dând un farmec aparte muzeului. Cu o bogăție istorică vastă și o încărcătură impresionantă din punct de vedere cultural, Muzeul Memorial Poni - Cernătescu este un obiectiv turistic din Iași pe care trebuie să îl vizitați dacă vă aflați în orașul celor șapte coline. Intrarea în muzeul Poni-Cernătescu din Iași este disponibilă doar contra cost, prețul unui bilet fiind de 8 RON pentru un adult, dar există și reduceri pentru elevi și studenți, cu valori cuprinse între 50 și 75%. Totodată, este bine de știut ca intrarea este gratuită pentru copiii cu vârsta de maximum 7 ani, dar și pentru cei sub 18 ani care au dizabilități. 

Deoarece se află la baza cartierului Copou, foarte aproape de centrul vechi al orașului, muzeul este ușor de accesat, mai ales cu ajutorul mijloacelor de transport în comun. Pentru a putea ajunge la Muzeul Memorial Poni - Cernătescu din Iași, puteți opta către orice autobuz care vă va duce pe Bulevardul Independenței, mai exact în stația din Piața Independenței. Autobuzele care opresc în această stație sunt: 20 (Tătărași Sud – Metro), 43 (Păcurari – C.U.G. I), 46 (Păcurari – Bucium), 36 (Dacia – Copou), 42 (Copou – C.U.G. I) și 52 (Piața Alexandru – Copou).

Date de contact:

Adresă: Strada Mihail Kogălniceanu nr. 7B, Cod: 700454, Iași 

Nr. tel: 0232 267 759

Surse: www.palatulculturii.ro

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Muzeul Memorial Poni - Cernătescu din Iași

1 proprietati