Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”

Muzeul de Artă din Ploieşti îşi are originea în Pinacoteca Municipiului Ploieşti, fondată în noiembrie 1931 ca rezultat al unor eforturi susținute din partea unui grup remarcabil de intelectuali din Ploiești, printre care se numără avocatul, omul politic și colecționarul de artă Ion Ionescu-Quintus, arhitectul Toma T. Socolescu, istoricul Dumitru Munteanu-Râmnic, cu sprijinul autorităților locale și în cadrul Așezămintelor Culturale „Nicolae Iorga”.

După evenimentele Mării Uniri din 1918, au fost implementate numeroase inițiative la nivel național pentru a dezvolta o rețea de muzee specializate. Astfel, având o colecție de artă românească ce cuprindea lucrări din perioadele clasice și moderne, Pinacoteca Municipiului Ploiești s-a alăturat muzeelor de artă deja existente la acea vreme, printre care se numărau Muzeul Brukenthal, Pinacoteca Națională, Muzeul „Theodor Aman”, Muzeul „Anastase Simu”, Muzeul „Toma Stelian”, precum și pinacotecile din Cluj și Iași, printre altele.

În perioada celui de al doilea război mondial, Pinacoteca Municipiului Ploieşti a fost evacuată, iar în anul 1955 a fost reconstituită sub numele de Muzeul de Artă Ploieşti.

Ulterior, în anul 1969, autoritățile i-au alocat Muzeului de Artă Ploiești actualul sediu de pe Bulevardul Independenței nr. 1, cunoscut ca Palatul „Ghiță Ionescu”, care anterior găzduise Prefectura Județului Prahova începând cu anul 1919.

Colecțiile muzeului constau în principal din artă românească modernă și contemporană, cuprinzând perioadele secolelor al XIX-lea și al XX-lea. Acestea sunt organizate în colecții distincte, incluzând pictură, grafică, sculptură și artă decorativă.

Colecția de pictură a luat naștere în anul 1931 și s-a îmbogățit de-a lungul timpului prin achiziții și donații semnificative, printre care se evidențiază Donația Seulescu-Stere. Aceasta oferă o perspectivă amplă și semnificativă asupra evoluției genului artistic, a diverselor stiluri și a influențelor europene asupra artei picturii românești din ultimele două secole. Colecția cuprinde lucrări semnate de numeroși artiști importanți, începând de la anonimii din începutul secolului al XIX-lea până la cei reprezentativi pentru ultimele generații ale secolului al XX-lea.

Muzeul se află în inima orașului Ploiești, pe Bulevardul Independenței la numărul 1, și este deschis de Marți până Duminică, între orele 09 și 17, iar Lunea este închis. Clădirea care găzduiește muzeul de artă este incredibil de frumoasă, iar toți cei care ajung în fața ei rămân înmărmuriți de frumusețea crudă pe care aceasta o emană. 

Adresă:  Bulevardul Independenței, nr. 1, Ploiești, jud. Prahova

Surse:  www.artmuseum.ro

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.