Înființat în 1834 de un grup restrâns de membri ai Societății de Medici și Naturaliști din Iași, Muzeul de Istorie Naturală este primul muzeu de acest gen înființat în Principatele Române, având scopul de a prezenta publicului din Iași bogățiile pământene și subpământene ale Moldovei, precum și curiozități din alte părți ale lumii.
Clădirea a fost construită la finele secolului XVIII, în stil neoclasic, cu o boltă pentru trăsuri la intrare. Cabinetul de Istorie Naturală a devenit cunoscut, deoarece într-una dintre sălile lui, la începutul lunii ianuarie în 1859, deputații din Partida Națională au hotărât candidatura colonelului Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei.
În prezent, colecția cuprinde peste 350.000 de piese, printre care una de moluște, arahnide, insecte, colecția de vertebrate, de cuiburi și ouă. Colecția de paleontologie numără peste 10.000 de exemplare, iar cea de minerale peste 2.900 de eșantioane. Colecțiile Muzeului numără, totodată, peste 300.000 de exemplare de animale, cele mai valoroase fiind colecțiile de insecte, moluște, amfibieni, reptile, păsări, minerale și plante. Un interes deosebit îl prezintă colecțiile de cuiburi și ouă, unice în țară.
Secția Evoluția Omului, cea mai nouă expoziție a Muzeului, prezintă apariția și transformarea biologică și culturală a speciei Homo Sapiens. Colecțiile științifice, biblioteca și laboratoarele sale se constituie într-o utilă bază de studiu pentru toți cercetătorii din țară.
Muzeul de Istorie Naturală din Iași se afla în inima orașului, pe Bulevardul Independenței numărul 16. Chiar dacă nu cunoașteți orașul, este foarte ușor sa ajungeți la Muzeu, el fiind la doar 15 minute de mers pe jos de la Gara de Nord. Este recomandată plimbarea deoarece nu există o legătură directă folosind autobuzul sau tramvaiul de la Gara de Nord, cea mai apropiată opțiune fiind fie ruta unor tramvaie care merg pe o strada paralelă, și anume pe Strada Cuza Vodă, cum ar fi traseul cu numărul 6 sau 7. Dacă aveți, totuși, alt punct plecare, atunci este bine de știut că sunt multe autobuze care trec pe Bulevardul Independenței: 30, 30b și 46 (Păcurari – Bucium), 1b (Copou – Baza 3) și multe altele.
Date de contact:
Adresă: Bd. Independenței nr. 16, Cod: 700098, Iași
E-mail: grigore@uaic.ro
Nr. tel: 0040 232 201339
Sursă: bio.uaic.ro / wikipedia.org