Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie

Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie adaposteste obiecte de arta antice, protectoarea cetatii Tomis, colectii apartinand culturii Hamangia, statuia sarpelui Glycon (o divinitate asiatica), statuia de marmura a zeitei Fortuna, impreuna cu Pontos, zeul Marii Negre). Amforele si coloanele din parcul arheologic, stau drept dovezi ale perioadei romane care formeaza o adevarata galerie in aer liber precum si superbul mozaic roman.

Cladirea muzeului a fost ridicata la inceputul secolului al XX-lea, pentru administratia locala iar in 1977 i-a fost cedata muzeului. In incinta acestua sunt expuse piese de arheologie preistorica, romana, greaca, bizantina si medievala: sculpturala, ceramica, , argint si aur,unelte si arme (din piatra, bronz si fier), unelte de silex, arta vase de sticla, elemente de arhitectura, bijuterii; numismatica: monede de bronz, microstatuaria din bronz ca unicate fiind monedele scitice; istorie. 

In cele doua sali pozitionate la parterul muzeului sunt monumentele arheologice cu valoare deosebita, raritati si unicate: colectiile de podoabe din aur (inele, cercei, bratari, pandantive, cruciulite), geme si camee; tezaurul tomitan de sculpturi descoperit in 1962 (bustul zeitei Isis, aedicula cu dubla reprezentare a zeitei Nemesis, grupul statuar Fortuna cu Pontos, statuia Sarpelui Glicon etc.);; colectia de statuete tip Tanagra (din epocile elenistica si romana timpurie); colectia de portrete imperiale (Antonius Pius, Caracalla, Gordian III, Filip Arabul, Constantin); vase ceramice antropomorfe sau cu reprezentari dionisiace; tezaurul de vase din argint descoperit la Sucidava-Izvoarele.

 In incinta etajului I al muzeului artefactele sunt aranjate crescator din punct de vedere cronologic, de la paleolitic pana la evul mediu: , ceramica Hamangia; topoare si podoabe din bronz descoperite la N. Balcescu, Constanta, Gura Dobrogei; ambele din secolul al V-lea a.Ch.; monumente epigrafice din cetatea de la Albesti colectia de amfore grecesti si fragmente arhitectonice din marmura de la edificiile publice de epoca elenistica, descoperite la Tomis, Histria, Callatis coltii de mamut de dimensiuni mari de la Poarta Albasabia miceniana de la Medgidia (secolul al XIV-lea a.Ch.) si depozitele de seceri, statuia din calcar a unei capetenii traco-scitice (descoperita la Sibioara) si un cazan de cult din bronz (gasit la Castelu).

 Perioada romana este prezentata prin intermediul materialele gasite, respectiv: elemente de arhitectura, caramizi stampilate, stalpi miliari, unelte agricole, sculptura laica, materiale ceramice diverse, intre care se remarca colectia de opaite, votiva si funerara - busturile unor cetateni, reprezentarile divinitatilor Venus, Apollo, Hercule, Cybela, Cavalerul Trac, documente epigrafice, portretele si stelele funerare, un cadran solar.

Ultimele doua sali ale etajului prezinta cum s-a format poporul roman printr-o locuinta romaneasca de secol X de la Capidava, reconstituita, cu tot cu obiectele de cult, precum si asezamantul monahal de la Basarabi. Din perioada bizantina provin: ceramica, uneltele si podoabele descoperite la Garlita, Capul Viilor (Histria), Castelu, Dinogetia etc dar si colectia de monede schifate descoperite la Isaccea. Pentru secolele XVII - XVIII sunt expuse obiecte si carte de cult, podoabe, arme, obiecte de uz casnic si vase.

 Etajul III ilustreaza epoca cuprinsa intre perioada de destramare a societatii feudale pana in 1940: harti, carti, documente si fotografii originale, machete. Dovezi ale perioade romane stau amforele si coloanele din parcul arheologic, obiecte tridimensionale, care formeaza o adevarata galerie in aer liber, precum si superbul mozaic roman.

 Adresa: Piata Ovidiu, Nr.12

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.