Muzeul de Artă - Palatul Banffy din Cluj Napoca este o reprezentație perfectă a stilului arhitectural baroc și a fost introdusă pe lista monumentelor istorice din România. Cel care a proiectat clădirea a fost Johann Eberhard Blaumann, un arhitect german care s-a stabilit în Transilvania.la mijlocul secolului al XVIII-lea.
Muzeul a fost construit timp de 11 ani, începând cu anul 1774, pe terenul familiei Banffy, iar lucrarea a fost finanțată de György Bánffy al II-lea, guvernator al Transilvaniei între anii 1787 și 1822. Palatul Banffy este, foarte probabil, cel mai de seamă exemplu al stilului baroc din Transilvania, iar în anul 1951 a marcat începutul Muzeului de Artă.
Stilul baroc, în special rococo, este regăsit și în statuile care se află la intrarea în complexul muzeal. Aici putem observa 6 statui cu eroi și zei din mitologia greacă și romană: Hercule – celebrul erou grec care era neîntrecut în forță și vitejie, Apollo – zeul zilei, luminii și al artelor din mitologia greacă, Marte – zeul roman al războiului din mitologia romană, Minerva – cunoscută ca și Athena, era zeița înțelepciunii și a războiului în mitologia greacă, Diana – aceasta era echivalentă cu zeitatea romană Artemis, care era descrisă ca zeița pădurilor, nașterii copiilor, virginității, fertilității și vânătorii și Perseu – un erou similar cu Hercule, dar care a trăit cu mult înaintea acestuia în scrierile mitologice.
Muzeul de Artă - Palatul Banffy din Cluj Napoca a fost nominalizat în anul 1997 pentru premiul EMYA (Premiul pentru muzeul anului în Europa), la doar 1 an după ce clădirea a fost renovată și redeschisă pentru public, după 6 ani de lucrări de restaurare. Palatul Banffy adăpostește o mulțime de opere de artă, precum picturi și diferite obiecte de artă decorativă. Unele dintre aceste lucrări impresionante aparțin unor artiști cunoscuți în istorie: Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Dimitrie Paciurea, Theodor Pallady, Camil Ressu, și mulți alții, unii dintre ei necunoscuți pentru public, dar cu un talent deosebit care se transpune în ceea ce ei au creat.
Muzeul de Artă se află în centrul istoric al Clujului, la numărul 30 de pe strada Piața Unirii. Există o mulțime de mijloace de transport în comun care trec în apropierea muzeului: Autobuzele 24B, 30, 36L, 8, 9, M12, M26, M31 și Troleibuzele 1, 2, 5 și 6.
Date de contact:
Adresă: Piața Unirii 30, Cod: 400000, Cluj-Napoca
E-mail: info.muzeu@macluj.ro
Nr. tel: 0753 066 791
Surse: www.macluj.ro
Citeste articolul complet despre Muzeul de Arta Cluj