Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc este situat pe strada Calea Transilvaniei nr. 10 și a fost deschis, în mod oficial, în anul 1936 pe data de 1 Iunie.
Înființat ca Muzeu de etnografie și științe ale naturii, a fost reprofilat în anul 1967 ca Muzeu al Lemnului. Acesta este unic în țară din punctul de vedere al profilului său și este printre puținele de acest gen din Europa, ca tematică și ca valoare culturală. Deține un bogat patrimoniu ce cuprinde peste 15.000 de piese din lemn și are la bază colecțiile etnografice alcătuite de Ion Ștefureac și Constantin Brăescu. Prima expoziție a fost găzduită în trei săli de clasă, unde am fi regăsit furci de tors, lăzi de zestre, arme vechi, icoane și multe alte obiecte ce au aparținut lui Ion Ștefureac.
În ziua de astăzi, colecțiile Muzeului „Arta Lemnului” sunt distribuite de-a lungul a 20 de săli, din care două sunt reprezentate de expoziții temporare, unde exponatele exprimă, într-un mod unic, pasiunea cu care meșterii au reușit să creeze obiecte ce sunt recunoscute a fi capodopere, în era noastră. Câmpulungul Moldovenesc a fost și este un centru al civilizației lemnului, relevând varietatea ocupațiilor localnicilor de pe plaiurile Rarăului și ale Giumalăului, unde emoția artistică și o anumită sensibilitate este înscrisă în lemn, pe vecie.
Marea majoritatea a exponatelor datează din secolele XIX și XX și sunt realizate din lemn de molid, brad și, mai ales, foioase. Ele reprezintă, în mare parte, uneltele pe care strămoșii noștri le foloseau în acea perioadă. Cea mai importantă ocupație pe care au avut-o cei din Câmpulung Moldovenesc este cea a păstoritului, iar acest aspect este regăsit și în interiorul muzeului, unde cea mai mare încăpere este dedicată acestei meserii vechi. Printre obiectele expuse aici, regăsim: găleată din lemn, folosită pentru mulsul oilor, cupa pentru mulsul vacilor, bote ciobănești și multe altele.
Muzeul se află în inima orașului Câmpulung Moldovenesc, iar acesta se află la mijlocul distanței între Gura Humorului și Vatra Dornei. Deși există câteva microbuze care circulă în această zonă, este recomandat să călătoriți cu mașina personală, mai ales pe perioada iernii.
Date de contact:
Adresă: DN17 31, Cod: 725100, Câmpulung Moldovenesc
Nr. tel: 0230 311 378
Surse: campulungmoldovenesc.ro