Mormântul lui Ștefan cel Mare de la Mănăstirea Putna

Ștefan al III-lea, supranumit și Ștefan cel Mare (născut în anul 1433, la Borzești și a murit pe data de 2 Iulie 1504, în Suceava), fiul lui Bogdan al II-lea, a fost domn al Moldovei între anii 1457 și 1504. A domnit aproape 50 de ani, durată care nu a mai fost egalată în istoria Moldovei. În perioada când acest a domnit, țara a dus multe lupte pentru independență, împotriva mai multor imperii care încercau să se extindă, cum ar fi Imperiul Otoman, Regatul Poloniei și Regatul Ungariei. Mai multe dintre bisericile și mănăstirile construite în timpul domniei sale sunt astăzi pe celebra listă din patrimoniul mondial.

Calitățile umane, cele de om politic, de strateg și de diplomat, acțiunile sale fără precedent pentru apărarea integrității țării și inițiativele pentru dezvoltarea culturii au determinat admirația unor iluștri contemporani, iar, grație tradiției populare, a fost transformat într-un erou legendar.

Pe vremea lui Ștefan cel Mare, Moldova se întindea peste toate ținuturile de la Carpații Răsăriteni până la Nistru. După moartea sa, Ștefan cel Mare a fost îngropat într-una dintre mănăstirile ridicate de acesta, și anume la Mănăstirea Putna. Una dintre inscripțiile ce le putem găsi și în ziua de astăzi pe mormântul său, spune așa: „Drept cinstitorul domn, Io Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Țării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, ctitor şi ziditor al acestui sfînt lăcaș, care zace aici şi s-a mutat la veșnicele lăcașuri în anul 7000..., luna ... şi a domnit ani...“. Cu ajutorul acestui mesaj a fost descoperit anul când Ștefan cel Mare a plecat dintre cei vii. Anul 7000 reprezintă, de fapt, anul 1492, datorită modului de a calcula acest lucru în acea perioada. Se scade anul zidirii lumii (7000) cu cel al nașterii lui Iisus (5508).

Acest loc reprezintă unul dintre cele mai vizitate obiective turistice de la noi din țară, de către români. Mănăstirea se afla în inima comunei Putna, o localitate superbă din toate punctele de vedere. Aceasta este înconjurată de dealuri înalte, iar locuitorii ei sunt mândri de comuna lor, acest aspect fiind demonstrat de nivelul înalt de curățenie și modul în care aceștia au grijă de locuințele lor.

Date de contact:

Adresă:           Strada Principală nr. 201, Cod: 727455, Putna

Nr. tel:            0230 414 055

Surse:             ro.wikipedia.org / www.putna.ro

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Mormântul lui Ștefan cel Mare de la Mănăstirea Putna

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.