Monumentul Latinității – Lupoaica din Târgu Mureș

În Centrul Istoric al orașului Târgu Mureș avem parte de o mulțime de clădiri vechi și extrem de impozante, cum ar fi Palatul Culturii din apropierea Pieței Trandafirilor. Monumentul latinității sau „Lupa Capitolina” este un monument care veghează intrarea în complexul Palatului Culturii, și acesta reprezintă unul dintre cele mai deosebite obiective turistice din oraș. Acesta a fost construit pentru a omagia originea latină pe care o are poporul român, iar el reprezintă o copie fidelă a monumentului „Lupa Capitolina” din Roma, Italia. Pe întregul teritoriu al țării noastre din acea perioadă, au fost ridicate alte patru astfel de copii: una în București în anul 1906, una în Cluj în anul 1921, una în Chișinău în anul 1921 (în acea perioadă Republica Moldova nu era separată de România) și în Timișoara în anul 1926.

Ion Schmidt – Faur a fost sculptorul care a realizat toate copiile ale acestui mare monument, ele fiind transportate din București către restul orașelor. Primarul Emil Dandea a fost cel care a reușit să aducă monumentul pe teritoriul orașului Târgu Mureș, iar el este responsabil de multe obiective turistice prezente astăzi pe teritoriul reședinței de județ, admirate de către mulți localnici și turiști.

Monumentul Latinității din Târgu Mureș a fost inaugurat în anul 1924, iar la ceremonia de prezentare au fost prezenți mai multe personalități de seamă din acea perioadă, dar el a fost amplasat inițial în fața clădirii care găzduia primăria. Cu toate acestea, din cauza ocupației Imperiului Ungar, statuia a fost mutată pe teritoriul orașului Turda, unde a fost ținută până în 1991, când a fost transportată înapoi în Târgu Mureș, pe locul în care putem să o găsim și astăzi.

Lupa Capitolina se află între strada Primăriei și strada George Enescu, vis – a – vis de Piața Victoriei, iar aceasta veghează intrarea în Palatul Culturii.

Adresă:                                  Piața Trandafirilor, Târgu Mureș, între strada Primăriei și George Enescu

Coordonate GPS:                   46.54296 // 24.55863

Surse:                                    www.romguide.ro // wikipedia.org

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera