Monumentul eroilor de la Păuliș - județul Arad

În anul 1944, pe Valea Mureșului, între 13 și 20 Septembrie, a avut loc așa numita „Lupta de la Păuliș”, între „Puterile Axei” și Armata Română. Este de la sine înțeles cine a luptat în Armata Română, dar puțini dintre noi știu despre „Puterile Axei”. „Axele” era o alianță de națiuni care a luptat împotriva „Aliaților” în cel de-al Doilea Război Mondial. „Puterile Axei” aveau mai multe țări în componență, dar cele mai puternice erau următoarele: Germania, Italia și Japonia.

La un moment dat în istoria noastră, după ce Generalul Antonescu a reușit să răstoarne guvernul de atunci, a decis să se alieze cu Puterile Axei. Acest fapt a avut loc în anul 1941, în timp ce în anul 1944, pe data de 12 Septembrie, cu o zi înainte de „Lupta de la Păuliș”. Practic, în doar o zi, România a ajuns aliata „Aliaților” și inamicul „Axei”. Începând cu 13 Septembrie 1944, trupele germane și maghiare au atacat și au reușit să ocupe Aradul, dar au întâmpinat mari probleme la rezistența de la Păuliș, deși aveau un număr mult mai mare de trupe și de tancuri. Totuși, Uniunea Sovietică de atunci ne-a venit în ajutor, ajutând astfel la respingerea atacului nazist.

Monumentul eroilor de la Păuliș a fost ridicat pentru a îi comemora pe toți cei care au căzut la datorie în timpul „Luptei de la Păuliș”, iar acesta a fost inaugurat în anul 1974.

Monumentul eroilor de la Păuliș poate fi vizitat în orice moment al zilei, în orice zi a săptămânii, iar se află pe Drumul Național DN7, stradă care leagă Aradul de Deva. Dacă vii dinspre Deva, atunci vei găsi monumentul pe partea dreaptă a străzii, după ce depășești satul Sâmbăteni, acesta aflându-se la intrarea în Păuliș.

Date de contact:

Adresă:                                   DN7, între localitatea Sâmbăteni și Păuliș

Coordonate GPS:                   46.12983 // 21.56299

Surse:                                     www.cniptarad.ro

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Monumentul eroilor de la Păuliș - județul Arad

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.