Monumentul Eroilor de la Moisei, Valea Vișeului

Monumentul Eroilor de la Moisei este, de fapt, un ansamblu monumental ridicat în memoria victimelor de la masacrul ce a avut loc în anul 1944 în satul Moisei, pe data de 14 Octombrie în jurul orei 15. 

Crimele au fost efectuate de către trupele maghiare în timpul celui de-al 2-lea Război Mondial, spre sfârșitul regimului totalitar. Deși ele se aflau în retragere, au ales să intre în istorie prin unul dintre cele mai oribile masacre ce au avut loc pe teritoriul țării noastre. Acestea au închis 31 de români pe care îi aveau în captivitate în două case de lemn, în care și-au folosit toate gloanțele din arsenal. Dintre cele 31 de persoane, 29 au murit, supraviețuitorii fiind Vasile Petean și Vasile Ivașcu. 

Vișeul de sus era un lagăr pe timpul celui de-al 2-lea Război Mondial, făcând parte dintre cele 11 județe ce ne-au fost luate odată cu Decretul de la Viena. Cu doar două zile după masacru, trupele române, împreună cu cele rusești, au eliberat zona și ea a fost restituită statului român. 

Monumentul Eroilor de la Moisei a fost ridicat de sculptorul Vida Geza și este un ansamblu de figurine din lemn, 12 la număr. Două dintre ele sunt chipuri umane, în timp ce 10 sunt măști maramureșene. Coloanele sunt inspirate din „Sanctuarul Dacic de la Grădiștea” și au rolul de a comemora memoria celor care au căzut pe data de 14 Octombrie în 1944. Mai mult decât atât, drumul care duce către complexul de monumente conține 44 de trepte, număr ce semnifică anul când a avut loc masacrul.

Ansamblul de monumente se află la intrarea în satul Moisei, pe partea stângă cum veniți dinspre Borșa. Pentru a ajunge aici, singurul drum pe care îl puteți urma este Drumul Național DN18.

Date de contact:

Adresă:            Monumentul Eroilor, DN18, Cod: 437195, Moisei 

Surse:             drumliber.ro / ro.wikipedia.org

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Monumentul Eroilor de la Moisei, Valea Vișeului

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.