Mănăstirea Zamca este un complex medieval fortificat care a funcționat, în trecut, ca și mănăstire armenească. În ziua de astăzi, mănăstirea reprezintă cel mai important edificiu religios construit de comunitatea armenească din orașul Suceava. Aceasta se găsește în cartierul Zamca, pe strada cu același nume.
Complexul medieval Zamca a fost construit în anul 1606, de către armenii refugiați în Moldova încă din secolul al XIV-lea. Ridicată pe un platou din partea de vest a orașului, construcția ocupă o importantă poziție strategică. Complexul este închis cu ziduri de forma unui patrulater neregulat (trapezoidal), întărite cu contraforturi interioare și exterioare, fără să aibă turnuri de apărare.
Cercetările arheologice, efectuate aici în perioada 1954 - 1956, au atestat faptul că nivelul de fondare al zidurilor bisericii, ale clădirii de vest, precum și al zidului de incintă, aparțin perioadei istorice din prima jumătate a secolului al XVII-lea. Ele au infirmat unele păreri în legătură cu existența unei alte mănăstiri din secolul al XV-lea și s-a precizat că actualele construcții au fost ridicate în secolul al XVII-lea.
Comunitatea armeană de pe aceste meleaguri a avut mult de suferit de-a lungul istoriei, deși, la început, ei au fost bine primiți de către domnitorii din acea perioadă. Cu toate acestea, în perioada lui Petru Rareș, armenii au fost persecutați, deoarece religia lor era considerată a fi neortodoxă. Cei care au ales să se convertească au supraviețuit regimului, în timp ce unii dintre ei au fost uciși, datorită credinței puternice pe care o aveau. Mulți au ales să fugă în Transilvania, în timp ce Mănăstirea Zamca a fost arsă din temelii. Cu toate acestea, datorită lui Ioan Vodă cel Cumplit, un domnitor de origine armeană, Mănăstirea Zamca a fost reconstruită și reușește să ne îmbogățească, în ziua de azi, din punct de vedere cultural și istoric.
Date de contact:
Adresă: Strada Zamca 30, Cod: 720214, Suceava
Nr. tel: 0799 421 337
Surse: ro.wikipedia.org / www.istorielocala.ro