Mănăstirea Tuturor Sfinților din Bucium este o mănăstire de călugări creștini - ortodocși, întemeiată în anul 1863 de ieromonahii Nifon Popescu și Nectarie, ca metoh (mănăstire mică subordonată administrativ de o altă mănăstire) al schitului românesc Prodromu de la Muntele Athos. La început schitul a funcționat într-o casă cu o dimensiune mult mai mică decât cea actuală. Extinderea a fost făcută prin cumpărarea moșiei de către Schitul Podromu. Acesta are o dimensiune de 22 de ha și se află în zona Bucium, aparținând, inițial, principesei Ioana Rosetti – Roznovanu.
Începând cu anul 1954, în timpul arhipăstoriei mitropoliților, Sebastian Rusan (1950 - 1956) și Iustin Moisescu (1957 - 1977), biserica a fost reparată și lărgită, după un plan bine întocmit de arhitectul Dimitrie Simotea. Aceasta a fost împodobită cu fresca de pictorul Vasile Pascu în anul 1964 (pe vremea starețului Hrisostom Apostolache) și sfințită în anul 1967.
Mănăstirea cuprinde un paraclis (capelă construită, de obicei, în exteriorul bisericii) construită potrivit predaniei apostolice, având o formă trilobată, cu absidele laterale semicirculare și cu absida altarului rotunjită numai în exterior. Pe teritoriul mănăstirii mai putem găsi și o clopotniță, care a fost construită în anii ’60, dar și casa Roznovanu, casa Roznovanu II, casa Trapezei, depozitul de vinuri al Centrului Epahial, un atelier de tâmplărie, casa Portarului și cimitirul Monahal.
La intrarea în curtea mănăstirii, unul dintre primele lucruri pe care le veți observa va fi un placaj cu un mesaj, care datează încă de la construirea bisericii. Mesajul inscripționat pe acesta e următorul: „Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu Săvârșirea Sfântului Duh, Schitul Bucium a fost întemeiat în 1863 de Ieromonahul Nicon Popescu. Paraclisul a fost sfințit în anul 1871 de Mitropolitul Calinic Miclescu. Prin osârdia şi cu sprijinul Înalt Prea Sfințitului Justin Moisescu, Mitropolitul Moldovei şi Sucevei, în anul mântuirii 1963-1967, acest paraclis a fost înălțat şi lărgit. Tot în acest timp paraclisul a fost împodobit cu pictură în frescă de pictorul V. Pascu.”
Mănăstirea Tuturor Sfinților se află într-unul dintre cele mai îndepărtate cartiere de centrul orașului, iar acest lucru e vizibil și în privința numărului limitat de mijloace de transport în comun care traversează această parte a orașului. Practic, există doar trei autobuze care tranzitează Buciumul, acestea fiind: 30 (Canta – Bucium), 30b (Carrefour ERA – Bucium) și 46 (Păcurari – Bucium).
Date de contact:
Adresă: Str. Păun, nr. 14, Cod: 700274, Iaşi
Nr. tel: 0720 015460
Surse: ro.wikipedia.org / bucium.mmb.ro