Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași

Biserica Sfinții Trei Ierarhi are o istorie bogată de peste 350 de ani. A fost construită între anii 1637 și 1639, ca o necropolă domnească, ctitorită de către voievodul Vasile Lupu. În acest lăcaș, se află rămășițele cărturarului voievod Dimitrie Cantemir, ale lui Ioan Sturdza, Petre S. Aurelian, dar și cele ale lui Alexandru Ioan Cuza.

Designul bisericii reflectă aspirația ctitorului spre lumea bizantină, cu o combinație de structuri și forme tradiționale cu materiale prețioase, care formează, împreună, o imagine fastuoasă. Lăcașul de cult respectă, în linii mari, planul bisericilor moldovenești din secolul al XVI-lea și prezintă, în toată splendoarea sa, un plan triconc (prezența celor trei abside opuse intrării) cu adaosul unei turle deasupra pronaosului. Având două intrări, una în Sud și una în Nord, pridvorul este acoperit de două bolți și prezintă, în toată splendoarea sa, o ușă placată în bronz, unde sunt reprezentați cei 12 Apostoli. Totodată, la intrarea în pridvor, deasupra ușii din bronz, găsim una dintre cele mai prețioase icoane din cultura noastră, lucrată în mozaic aurit, și anume Icoana Sfinții Trei Ierarhi. Biserica prezintă mai multe stiluri arhitecturale, în principal o combinație între cel gotic și renascentist, dar și alte elemente ce aparțin stilurilor arhitecturale din Estul Europei.

De-a lungul timpului, mănăstirea a fost zguduită de cutremure și jefuiri, cea mai importantă devastare având loc în perioada Evului Mediu, când năvălitorii din Est și din Nord au ars clădirea. Aceștia i-au dat foc deoarece au crezut că biserica era din aur, ea fiind, de fapt, doar vopsită cu o culoare aurie.

Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi se află pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, strada ce conține o sumedenie de obiective turistice din Iași, cum ar fi una dintre cele mai vechi și impresionante biserici din România, Mitropolia Moldovei. Este bine de știut că accesul pe Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt este doar pietonal, dar zona este bine acoperită în privința transportului în comun, datorită poziționării sale în inima orașului.

Date de contact:

Adresă:          Bd. Ștefan cel Mare şi Sfânt nr. 28, Cod: 700259, Iași

Nr. tel:            0232 216 349

 Surse:             ro.wikipedia.org / manastireasftreiierarhi.ro

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași

2 proprietati