Mănăstirea Sf. Teodora din Iași

Mănăstirea Sf. Teodora din Iași a fost construită pentru monarhiile de la Centrul Eparhial Iași. Hramul bisericii este dat după Sf. Teodora, care, la scurt timp după moartea surorii sale, împreună cu soțul ei au decis să se călugărească. Aceștia au îmbrăcat haina călugărească pentru prima dată în locuri diferite: Teodora la Schitul Vărzărești din Râmnicu Sărat, în timp ce soțul ei s-a călugărit la Schitul Poiana Mărului, primind numele de Elefterie. 

Teodora s-a retras în ținutul Neamț, după ce schitul unde aceasta servea a fost distrus de către turci, izolându-se, timp de 30 de ani, într-o peșteră din Munții Sihlei, asemenea Cuvioasei Maria Egipteanca. A trecut în neființă în primele decenii din secolul al XVIII-lea și a fost îngropată acolo unde și-a dorit, și anume în peștera unde și-a petrecut ultimii ani din viață. Cu toate acestea, la începutul secolului al XIX-lea, familia boierilor Sturdza au luat moaștele Sf. Teodora și le-au pus la biserica zidită de ei în satul Miclăușeni, din Iași. În anul 1856, moaștele au fost date Mănăstirii Pechersk din Kiev, unde se află și în prezent. Canonizarea Cuvioasei Teodora a fost anunțată pe data de 20 Iunie 1992, ziua de prăznuire fiind 7 August.

Celebrul prozator Calistrat Hogaș a scris următoarele rânduri despre aceasta:

"Frumoasa Sfânta Teodora, legendara anahoretă a locurilor acestora, se înfățișa închipuirii mele ca o a doua Mărie din Egipt, cu viața bântuită de aceleași nenorociri, tot ca și ea. Sfânta Teodora se lepădase, poate, de plăcerile îmbătătoare ale lumii acesteia, mulțumindu-se, în cele din urmă, cu crăpătura umedă a unei stânci, în locul palatelor aurite unde luxul și desfrâul domneau cu răsfățare...”. 

Peștera unde Sf. Teodora și-a petrecut ultimii 30 de ani din viață este restaurată și poate fi admirată și în ziua de astăzi, aceasta aflându-se în județul Neamț lângă Mănăstirea Sihla. Cu toate acestea, hramul Sf. Teodora de la Sihla a fost adăugat Bisericii Sf. Gheorghe, știută, în mod popular, ca și Catedrala Veche sau Mitropolia Veche. Aceasta este una dintre cele mai vechi clădiri din Iași, construită între anii 1761 și 1769, ce dispune de două hramuri: Sf. Teodora de la Sihla (7 August) și Sf. Gheorghe (23 aprilie).

Date de contact:

Adresă: Bd. Ștefan cel mare și Sfânt nr. 16, Cod: 700064, Iași

Surse: romguide.ro / ro.wikipedia.org

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Mănăstirea Sf. Teodora din Iași

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.