Mănăstirea Sf. Maria Radna din Lipova – județul Arad

Mănăstirea Sf. Maria Radna a fost menționată pentru prima dată în scrierile istorice încă din anul 1440, deși este crezut că aceasta este mai veche cu cel puțin un secol. În anul 1325, Regele Ungariei din acea perioadă, Carol Robert de Anjou, decide să comanda construirea a două clădiri, o mănăstire și o biserică, ambele fiind închinate, inițial, Sf. Ludovic de Toulouse, unchiul regelui în cauză. În plus, știm din istorie că aceste clădiri au fost construite pentru a fi oferite călugărilor franciscani. Aceștia s-au bucurat de locul superb până în anul 1551, când teritoriul respectiv a fost cucerit de către otomani, dominație care a durat până la finele anului 1716.

În anul 1723, se începe construcția unei noi biserici de dimensiuni mai mari față de cea precedentă, pe una dintre ruinele aflate aici. Dar, datorită numărului mare de pelerini care vizitau aceste meleaguri, s-a decis ca în anul 1756 să se înceapă construcția unei noi biserici pentru Maria Radna, aceasta fiind singurul lăcaș de aici care a rezistat cu brio la testul timpului.

Icoana celebră a Mariei Radna a fost primită tocmai în anul 1668, care este recunoscută ca fiind miraculoasă în ziua de astăzi. Dar, deși azi îi putem admira rama de argint și alte elemente deosebite, ea era, inițial doar o bucată de hârtie, tipărită în tipografia Remondini din Bassano del Grappa, Italia.

Mănăstirea Sf. Maria Radna a atras, chiar și în perioada comunistă, o mulțime de pelerini, care practic își riscau viața, doar pentru a atinge icoana. Era interzis pentru pelerini să vină aici, deoarece în anul 1951 au fost interzise ordinele călugărești catolice de către autoritățile comuniste, dar acest lucru nu i-a oprit pe cei credincioși. În anul 2013, mănăstirea a fost renovată complet, cu ajutorul unui proiect european care a clasat clădirea ca fiind un monument istoric de mare importanță.

Mănăstirea Sf. Maria Radna se află în Nordul localității Lipova, la doar câțiva kilometri de centrul ei. Dacă vrei să ajungi pe aceste meleaguri, atunci e bine de știut că cea mai ușoară rută de urmat își are începutul din Arad, unde va trebui să urmezi, în partea de Est, Drumul Național DN7, biserica aflându-se în satul Radna, în Nordul Lipovei, această localitate dezvoltându-se datorită mănăstirii care atrage mii de pelerini în fiecare an.

Date de contact:

Adresă:                                  Piața Avram Iancu Nr. 1, Cod: 315401, Lipova, jud. Arad

E-mail:                                   maria.radna@yahoo.de

Nr. tel:                                    0257 563 092

Coordonate GPS:                  46.0999073 // 21.6872453

Surse:                                    www.mariaradna.com

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Mănăstirea Sf. Maria Radna din Lipova – județul Arad

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.