Manastirea Ramet - Teius

Mănăstirea Râmeț din Teiuș este una dintre cele mai vechi așezări de călugări de pe teritoriul României, mai ales din zona Transilvaniei, care a fost construit undeva la începutul secolului al XIV-lea, deși data exactă nu este cunoscută cu exactitate. De fapt, conform unor studii efectuate asupra oaselor găsite, s-a demonstrat că acest tărâm era locuit cu mult înainte de secolul al XIV-lea, cele mai vechi oseminte avându-și originile chiar cu 300 de ani mai devreme.

Lăcașul sfânt se află pe Valea Geoagiului, în partea de Sud a Carpaților Apuseni, iar aceasta a devenit în timp una dintre cele mai importante biserici din România. Ea a atras de-a lungul timpului o mulțime de personalități celebre, cum ar fi Nicolae Iorga, el declarând la acea vreme că era fermecat de simplitatea dar, totodată, și de frumusețea crudă pe care o prezenta aceste meleaguri.

În interiorul bisericii găsim o sumedenie de icoane și picturi vechi, fiecare superbe în felul lor. Dar multe dintre ele au fost pierdute în timp, deoarece, la fel precum multe alte obiective de acest gen din România, mănăstirea a fost distrusă de mai multe ori în istorie, de către popoarele cuceritoare. Ultima restaurare masivă a avut loc în anul 1792, când Curtea de la Viena a aprobat repararea ei, recunoscând valoarea istorică și culturală pe care mănăstirea o avea și o are și în ziua de astăzi.

Mănăstirea se află pe Drumul Județean DJ750C, iar pentru a ajunge aici va trebui să faci dreapta pe acea stradă dacă vii din Aiud, odată ce ai intrat în localitatea Teiuș. Din Teiuș, vei avea de parcurs aproximativ 19 kilometri până la mănăstire, iar traseul va dura aproape 30 de minute.

Manastirea Ramet este situata la aproximativ 36 km Nord – Vest de orasul Alba-Iulia, in judetul Alba. Manastirea Rametului si Cheile Rametului sunt doua obiective turistice care atrag anual mii de turisti veniti din tara si strainatate pentru a-si petrece cateva zile de neuitat. Turistii pot admira la Manastirea Ramet picturile vechi care au o valoare mare in istoria artei medievale romanesti, dar si arhitectura constructiilor care au o influenta gotica.

La Manastirea Ramet se poate ajunge de pe drumul DC78 din Teius care se afla la aproximativ 20 km sau din Aiud prin satul Ramet aproximativ 27 km, iar de la manastire se merge aproximativ 5 km pentru a ajunge la Cheile Rametului. Intrarea in chei este dificila deoarece pe o distanta de aproximativ 1 km ele pot fi strabature doar vara cand apa paraului scade semnificativ doarece deplasarea se face prin apa.

Date de contact:

Adresă:                                   DJ750C, Cod: 517601, Valea Mănăstirii, jud. Alba

Coordonate GPS:                   46.30174 // 23.52468

Surse:                                     bikemap.net //  excursiilemonicai.wordpress.com

 Folo by: flickr.com

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Manastirea Ramet - Teius

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.