Mănăstirea Putna se află în localitatea cu același nume, într-o zonă muntoasă și plină de farmec din Munții Carpați, la o distanță de circa 30 de kilometri de Rădăuți și 60 de kilometri de Suceava. Aici se află Mormântul lui Ștefan cel Mare și el reprezintă un loc de pelerinaj unde vin foarte mulți oameni pentru rugăciune și liniște, dar și mulți turiști care aleg să viziteze vechea mănăstire.
Putna în lumina izvoarelor istorice
Spre deosebire de alte meleaguri moldovene, care au fost menționate documentar cu mult înaintea construirii unor biserici și mănăstiri pe cuprinsul lor, Putna, din vechiul ținut al Sucevei, din punctul de vedere al toponimiei și a hidronimiei, nu este menționată în multe documente, cu privire la fondarea mănăstirii. Cu toate acestea, se crede că Ștefan cel Mare a fost cel care ctitorit și a comandat construcția mănăstirii, după ce acesta s-a întors victorios dintr-o luptă. El i-a spus mitropolitului din acea perioadă următoarele: „să mulțumească lui Dumnezeu pentru ce i-a fost dăruit lui...” Deși nu se știe cu exactitate ce a vrut să spună cu această afirmație, se presupune că așa a luat naștere Mănăstirea Putna, o oază de cultură care domină întreaga arie.
Putna în legende și tradiții
Există, fără îndoială, o memorie a locurilor, o memorie anonimă cu izvoare ancestrale, de esență folclorică, în răsfrângerile căreia evenimentele istorice se transfigurează hiperbolic, devenind mituri, legende sau tradiții, cu semnificații existențiale care transcend realitățile originare, de referință directă, în perspectiva lor. După expresia unui mare poet: „Eroii apar ca munții în amurg...”. Venerația umană urcă necontenit din văile adânci ale memoriilor, învăluind treptat statuile în aburii fecunzi ai acelei închipuiri fabuloase care emană din sufletul unui neam întreg și în cețurile căreia contururile acestora devin labile, siluetele dobândesc forme fantastice, iar creștetele lor înălțimi uluitoare
Adresă: Strada Principală nr. 201, Cod: 727455, Putna
Nr. tel: 0230 414 055
Surse: www.putna.ro