România are o mulțime de obiective turistice unice de pe teritoriul întregului continent. În apropierea Cimitirului Vesel din Săpânța, la doar 1 kilometru distanță, se află cea mai înaltă biserică de lemn – și, totodată, cea mai înaltă structură de lemn – din Europa, Mănăstirea Peri Săpânța. Aceasta are 78 de metri înălțime (unii zic 75) și este mai înaltă chiar și față de statuia libertății din New York, care are doar 46 de metri (întreaga structură, cu tot cu bază, are 93 de metri).
Mănăstirea actuală a fost construită în anul 1997, iar lucrările au fost efectuate de către arhitectul Dorel Cordoș. Inițial, au fost folosite 12.5 kilograme de aur pentru placare: 4 kilograme pentru crucea înaltă de 7 metri și 8,5 kilograme pentru restul lăcașului.
Doar două clădiri monahale sunt mai înalte în România: Catedrala Ortodoxă din Timișoara (90.5 metri) și Biserica Romano – Catolică „Sf. Mihail” din Cluj (80 metri). Săpânța este un loc cu adevărat unic în România, ce dispune de priveliști deosebite, iar toți cei care se află pe aceste meleaguri trebuie neapărat să viziteze Cimitirul Vesel Mănăstirea Peri.
Întregul complex monahal reprezintă o adevărată operă de artă. De exemplu, pentru a ajunge la paraclis va trebui să urcați pe o scară înaltă de 4 metri, care a fost sculptată dintr-o bucată de lemn veche de 300 de ani. Deși biserica a fost construită acum 24 de ani, ea are multe elemente și obiecte care au aparținut unei alte clădiri monahale care și-a avut originile încă din perioada medievală, mai exact în anul 1391. Din turnul bisericii este vizibil râul Tisa și, implicit, delimitarea graniței dintre România și Ucraina.
Dacă veniți din direcția orașului Sighetu Marmației pe Drumul Național DN19, veți vedea Mănăstirea Peri Săpânța pe partea dreaptă a străzii, în timp ce Cimitirul Vesel se află în partea adiacentă, pe stânga. Dacă folosiți transportul în comun, e bine de știut că sunt destul de multe curse care leagă Sighetu Marmației de Baia Mare, majoritatea având ca punct de trecere celebrul sat.
Date de contact:
Adresă: Cod: 437305
Surse: turismmaramures.ro / Foto by: Calatoresc.ro