Mănăstirea Cetățuia din Iași a fost construită la 30 ani după Biserica Trei Ierarhi din Iași, și anume între anii 1669 și 1672, reprezentând o copie a acesteia, din punct de vedere arhitectural. Totuși, găsim anumite elemente unice legate de acest lăcaș sfânt, cum ar fi inscripția din limba greacă de la intrarea în pronaos, unde este atestat anul construirii și inaugurării ei. Mănăstirea se află în partea de Sud a Iașiului, pe una dintre cele 7 coline ale orașului.
Deși mănăstirea a trecut prin multe amenințări de-a lungul anilor, ea a rezistat, într-o oarecare măsură, la testul timpului și își păstrează, în ziua de astăzi, o sumedenie de obiecte neprețioase ce datează încă din perioada erei medievale. Totodată, putem găsi și zidurile sale înalte, construite din piatră, ruinele sale dominând asupra întregului oraș. Dar este bine de știut că biserica a fost, totuși, modificată de-a lungul anilor, fiind adăugate diverse corpuri, cum ar fi câteva chilii, o baie, o bucătărie, două pivnițe și o stăreție cu trapeză. Mănăstirea este un loc ideal pentru pelerinaj și rugăciune, dar și de liniște, datorită poziționării sale pe culmile unui deal înalt. Cel puțin acesta a fost motivul pentru care Nicolae Iorga a condus lucrările de restaurare ale mănăstirii, la sfârșitul secolului al XIX-lea, mai exact în perioada interbelică.
Când mănăstirea a fost concepută, inițial, rolul ei era de a proteja domnitorul și boierii din acea vreme. Cu toate acestea, complexul fortificat vechi de 350 de ani a devenit, în scurt timp, un lăcaș sfânt și unul dintre cele mai importante puncte de pelerinaj din România. Dar, la fel ca și în cazul multor altor obiective turistice din Iași, el se află într-un cartier mărginaș din Iași, Nicolina. Deși există modalități de a ajunge în Nicolina folosind transportul în comun, cea mai apropiată stație de autobuz este la aproximativ 2 kilometri distanță. Stația cea mai apropiată de Mănăstirea Cetățuia din Iași este cea a autobuzului 19 (Canta – C.U.G. I), la 1.7 kilometri distanță, urmată de cea a autobuzului 44 (Dacia – Blocuri Ciurea), care se află la 2.2 kilometri de mănăstire.
Date de contact:
Adresă: Str. Cetățuia, nr. 1, cod 700679, Iaşi
Nr. tel: 0232 227594 / 0744 647957
Surse: ro.wikipedia.org / cetatuia.mmb.ro