Mănăstirea Bistrița din satul Bistrița - județul Neamț

Alexandru Cel Bun unul dintre domnitorii istorici ai Moldovei, care a stat la putere timp de 32 de ani, începând cu anul 1400. Acesta a fost cel mai mare fiu al lui Roman Mușat și Anastasia Mușat și a domnit împreună cu fratele său Bogdan, între anii 1400 și 1407. În perioada domniei sale, a decis să construiască Mănăstirea Bistrița, cu ajutorul a altor trei voievozi din acea perioadă: Ștefan cel Mare, Petru Rareș și Alexandru Lăpușneanu.

Prima atestare documentară a mănăstirii a avut loc în 1407, dar teoria este aceea că aceasta a fost ctitorită cu câțiva ani înainte de această dată. De-a lungul anilor, construcția mănăstirii a fost întărită și i-au fost adăugate diverse anexe. În anul 1498, Ștefan cel Mare a ordonat construirea unui turn cu clopotniță cu paraclis, care a fost dedicat și închinat Sfântului Mucenic Ioan cel Nou. În turn putem găsi o pictură în frescă, care a rezistat la testul timpului, unde sunt caracterizate aspectele faciale ale sfântului în cauză.

După aproximativ 48 de ani de la crearea turnului cu clopotniță, în anul 1546 Petru Rareș a comandat renovarea mănăstirii, unde i s-a adăugat un zid pentru a proteja acest lăcaș de mare importanță. La doar 8 ani distanță, pentru că nu a fost impresionat de lucrările efectuate, Alexandru Lăpușneanu a făcut posibilă renovarea completă a mănăstirii din satul Bistrița.

Stilul arhitectural predominant folosit la construirea mănăstirii este cel bizantin, cu toate aspectele și detaliile aferente acesteia. Are un turn cu trei nivele ce dispune de o încăpere cu boltă și un paraclis în cadrul acestuia, care este închinat Sfântului Ierarh Nicolae. Dar, cu toate acestea, cel mai important artefact este reprezentat de o icoană a Sfintei Ana, ce a fost dăruită de către Împărăteasa Helena, soția lui Manuel al II-lea Paleologul. Deși nu este un aspect cunoscut, icoana este printre cele mai vechi icoane voievodale de pe teritoriul țării noastre și reprezintă o icoană protectoare a familiei, copiilor și bolnavilor.

În partea de Nord Est a orașului Piatra Neamț, la doar 8 kilometri distanță, în satul Bistrița, se află Mănăstirea Bistrița. Ea poate fi găsită pe Drumul Județean DJ155H și este imposibil să o ratați, aflându-se expusă la strada principală.

Date de contact:

Adresă:           DJ155H, Bistrița

Nr. tel:            0233 241091

Surse:             www.crestinortodox.ro

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Mănăstirea Bistrița din satul Bistrița - județul Neamț

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.