Mănăstirea Bârsana din comuna Bârsana

În comuna Bârsana din județul Maramureș, pe valea Izei, se află Mănăstirea Bârsana, o biserică ce a fost atestată în mod oficial încă din anul 1390 ce aparținea familiei de nobili Dragoș. Deși biserica apare în atestări documentare încă din perioada medievală, ea a fost, cel mai probabil, distrusă în timp de către invadatorii tătari.

Actuala biserică de lemn pe care o știm astăzi ca Mănăstirea Bârsana a fost ctitorită în anul 1711 de către Ioan Ștefanca și se afla în „Părul Călugărului”. Cu toate acestea, ea a fost mutată pentru prima dată în anul 1739 în Valea Izei, dar abia în 1795 ea a fost transferată în locul în care o putem admira și în ziua de astăzi, tot în aceeași vale.

De-a lungul anilor, au fost efectuate mai multe renovări și lucrări de restructurare, interiorul mănăstirii fiind pictat de Hodor Toader în 1806. Ea prezintă elemente arhitecturale în stilul baroc și rococo și este dominată de picturi murale în interior, care ne prezintă în detaliu scene din Geneză, dar și alte aspecte specifice din Biblie, cum ar fi scene din Judecata de Apoi, Vechiul Testament și Patimile lui Iisus.

Arhitectul Cordoș Dorel a fost cel care a supravegheat construcția bisericii și a reușit să ne ofere o adevărată operă de artă. Intrarea în biserică este făcută printr-o poartă tipică maramureșeană, iar mai apoi nu avem cum să ratăm turnul cu clopotniță, care nu a mai fost atins de sute de ani. În incinta ansamblului monahal a fost construit un muzeu, dar lucrările au fost efectuate recent, în era noastră.

Comuna Bârsana se află la 45 de kilometri de Vișeul de Sus și la doar 20 de kilometri de Sighetul Marmației, pe Drumul Județean DN186.

Date de contact:

Adresă:                       DJ186 276, Cod: 437035, Bârsana    

Nr. tel:                        0362 40 55 52

Surse:                         manastireabarsana.ro /: Calatoresc.ro

 

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Mănăstirea Bârsana din comuna Bârsana

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.