Lacul Șureanu din Masivul Șureanu

Un lac glaciar este un lac ce a fost format în căldările ghețarilor care au existat acum milioane de ani și există două tipuri: lacuri de circ glaciar și lacuri de vale glaciară. Lacul Șureanu este un lac de circ glaciar și se află la o altitudine de 1737 de metri, fiind considerat unul (dacă nu pe primul loc) dintre cele mai frumoase și impresionante din România. Lacul pare a fi ascuns printre munți, fiind înconjurat de dealuri și de păduri virgine dese.

Lacul Șureanu mai este numit „Lacul fără fund”, deși el are o adâncime de doar 7.4 metri, dar cu o lungime de 100 de metri și o lățime de 60 de metri. El este protejat prin lege prin rețeaua ecologică europeană Natura 2000, deoarece pe teritoriul lacului găsim mai multe specii de faună rare în Europa, cum ar fi Leucorchis Albida (o specie de orhidee alpină rară), arbori de conifer din timpul glaciațiunilor, și altele.

Un lucru bine de știut e faptul că înotul în acest lac este interzis prin lege, din cauza mai multor motive: apa este extrem de rară și poate oferi o iluzie privind adâncimea lui, este extrem de rece și poate cauza crampe musculare, chiar dacă afară este foarte cald. Din păcate, multe persoane și-au pierdut viața aici, deoarece nu au urmat sfaturile oferite de autorități.

Pentru a ajunge la Lacul Șureanu și vii dinspre Sebeș, atunci este bine de știut că drumul este de o calitate foarte slabă, distanța de 80 de kilometri fiind parcursă în aproximativ 2 ore. Totuși, experiența se va merita din plin. Din Sebeș va trebui să cobori pe Drumul Național DN67C care trece prin Șugag și va trebui să faci dreapta pe Drumul Județean DJ704, imediat unde începe barajul Oașa. După doar 2 kilometri pe drumul județean, va trebui să faci stânga pe un drum nemarcat, într-o zonă plină de pensiuni și cabane. De fapt, Lacul Șureanu se află în partea de Vest a Barajului și Lacului de acumulare Oașa, la granița dintre județul Alba și Hunedoara.

Adresă:                                   Estul Vârfului Șureanu

Coordonate GPS:                   45.58095 // 23.50778

 Surse:                                     ro.wikipedia.org // ziarulunirea.ro

Foto by: alpinet.org

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Lacul Șureanu din Masivul Șureanu

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.