Parcul „Simion Bărnuțiu” a fost inaugurat în anul 1830 și se află întins de-a lungul Canalului Someșul Mic, în zona centrală a orașului Cluj Napoca. În interiorul său găsim mai multe oportunități de petrecere a timpului liber, de la monumente istorice, cum ar fi statuia lui Octavian Goga și a lui Liviu Rebreanu, un hamac, un cazino vechi, o fântână veche, dar și o terasă aflată pe lacul Chios. Mulți dintre localnici, dar și turiști, vin să viziteze parcul, pentru a se relaxa și pentru a uita, cel puțin pentru un moment, de stresul cauzat din viața de zi cu zi din mediul urban. În anul 2010, Parcul „Simion Bărnuțiu” a fost introdus pe lista monumentelor istorice din Cluj Napoca.
Așa cum este numit de către localnici ,,Parcul Poporului”, așezarea găzduiește destul de des evenimente publice, de la concerte la piese de teatru în aer liber. Practic, poți face orice dorești doar pe teritoriul parcului: să te relaxezi pe o barcă în mijlocul lacului Chios, să mănânci ceva delicios de la restaurantul aflat pe insula din lac, să observi expoziția Jazz în the Park, să te joci cu prietenii pe terenul de baschet, și multe altele.
Din păcate, imaginea parcului a fost alterată timp de mulți ani de către autoritățile române. De exemplu, în anul 2011, primarul de atunci Sorin Apostu a ordonat crearea unor alei din ciment, dar acest proces a dus la distrugerea unor copaci seculari. Urbanizarea ar trebui să fie făcută în concordanță cu natura, nu împotriva ei.
Lacul Chios a fost inaugurat în anul 1865, la 35 de ani de la prima atestare a parcului. Parcul „Simion Bărnuțiu” sau „Parcul Mare”, așa cum este numit de către localnici, nu ar fi la fel fără Lacul Chios. Pe malul lacului exersau cei din Corul Tinerilor Comercianți din Cluj, cu ajutorul dirijorului de operă Bela Stoger, acum mai bine de 150 de ani și a aparținut, pentru o perioadă în istoria sa, și anume la sfârșitul secolului al XIX-lea, Asociației de Patinaj. În ziua de astăzi, Lacul Chios reprezintă un prilej de relaxare pentru cei care îl vizitează, iar localnicii închiriază o barcă sau petrec timp în restaurantul de pe micul teritoriu insular.
Parcul se află în centrul orașului și este delimitat la Nord și Nord-Est de strada Splaiul Independenței, la Vest de strada George Coșbuc, iar la Sud de strada Cardinal Iuliu Hossu, strada Cișmigiu și strada Arany Janos. Parcul „Simion Bărnuțiu” e un prilej inedit de petrecere a timpului liber în Cluj și este superb din toate punctele de vedere.
Mijloacele de transport care opresc foarte aproape de Parcul Central „Simion Bărnuțiu” sunt: Autobuzele 26L, 27, 30, 36B, 8, M26 și troleibuzele 5 și 6.