Nu este nevoie să reamintim efectul devastator pe care comunismul l-a avut asupra societății noastre. El a făcut foarte multe victime, iar printre cei mai afectați au fost cei catalogați ca și intelectuali. Ei au trecut prin torturi inimaginabile și există multe documentare care atestă și demonstrează prin ce au trecut aceștia.
Închisoarea Memorialul Durerii din Sighetu Marmației este astăzi un complex muzeal, dar în trecut ea era una dintre închisorile de unde aproape nimeni nu ieșea viu. Regimul comunist din România trimitea aici elitele românești din acea perioadă, fie că vorbim de intelectuali, politicieni și așa mai departe. Practic, oricine punea la îndoială regimul comunist era trimis aici pentru „reeducare”. Dar reeducarea era, de fapt, o tortură groaznică, în care adeseori deținuții nu primeau apă pentru câteva zile și erau forțați să ingereze sare, mulți dintre ei murind. Iar cei care nu au decedat din cauza acestor practici, aveau probleme de sănătate care i-ar fi afectat toată viața.
Închisoarea a fost construită în anul 1897 în perioada dominației Imperiului Austro – Ungar. Spre sfârșitul celui de-al 2-lea Război Mondial, aceasta era condusă de către sovietici, care trimiteau aici, de cele mai multe ori, prizonieri de război. Totuși, între 1950 și 1989, închisoarea a avut rolul care a trecut-o în istoria neagră a neamului nostru. Majoritatea celor care au trecut pragul ei nu au mai ieșit vii, majoritatea ajungând aici fără nici un proces. Printre cele mai cunoscute persoane din istorie care au fost încarcerați în Închisoarea Memorialul Durerii din Sighetu Marmației reamintim despre: Gheorghe I. Brătianu, Aurel Baciu, Ion Bălan, Arlette Coposu, Corneliu Coposu, Iuliu Maniu, și mulți alții.
Închisoarea se află în inima orașului Sighetu Marmației, pe strada Corneliu Coposu nr.4. Acesta a fost unul dintre victimele regimului comunist, iar pentru a ajunge în acest lăcaș puteți lua una dintre următoarele mijloace de transport în comun: 2, 3, 4, MM 002 sau MM 112.
Adresă: Strada Corneliu Coposu 4, Cod: 435500, Sighetu Marmației
E-mail: muzeu@memorialsighet.ro
Nr. tel: 0262 316 848
Surse: www.memorialsighet.ro / Calatoresc.ro