Drumul roman de la Geoagiu Băi - Hunedoara

Din Geoagiu Băi spre cătunul Poienari se află celebrul drum roman pavat cu dale din piatră, care în ziua de azi are o lungime de 165 de metri, mult mai mic față de ceea ce a reprezentat în antichitate. Acesta făcea legătura între așezarea pe care e situată astăzi localitatea Geoagiu Băi și castrul de la Cigmău. Un aspect interesant e că drumul nu avea șanțuri, ci un fel de rigole, iar rolul lor era de a ajuta la evitarea inundațiilor. Mai mult decât atât, drumul a rezistat 2.000 de ani deoarece a fost construit pe mai multe straturi. E cumva ireal faptul că strămoșii noștri au reușit să construiască o stradă care rezistă mii de ani, iar statul român nu e în stare să construiască o stradă care să reziste un an.

Inițial, drumul roman pe care îl știm astăzi a fost conceput ca un drum secundar, care făcea legătura între două sau mai multe drumuri principale. Cu toate acestea, datorită poziției sale în acea parte a țării, el a devenit la scurt timp unul principal, deoarece era cea mai rapidă și eficientă metodă de a ajunge la castrul de la Cigmău (sau Castrul Roman Germisara, așa cum mai e știut). Drumul roman trecea și prin apropierea Băilor Termale Romane din Germisara. Apa prezintă o temperatură constantă de-a lungul unui an, și anume de 33° C. Mai mult decât atât, apa este una calcaroasă și feruginoasă și face parte din sistemul de ape oligometalice mezotermale.

Dacă vii dinspre Sebeș, urmezi traseul autostrăzii A1, iar în apropierea râului Vaidei vei ieși de pe autostradă și vei face dreapta, unde vei ajunge pe Drumul Județean 705. Menții traseul DJ705 până când ajungi în localitatea Geoagiu, unde va trebui să faci stânga la intersecția cu Strada Feredeului. Dacă vii dinspre Deva, trebuie să urmez tot A1, doar că vei face stânga la un moment dat, pentru a ajunge pe DJ 705.

Date de contact:

Adresă:                                  Strada Feredeului, Cod: 335450, Geoagiu, Hunedoara

Nr. tel:                                   0254 249 220

Surse:                   www.cniptgeoagiubai.ro

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Drumul roman de la Geoagiu Băi - Hunedoara

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.