Domul Romano Catolic din Timișoara

Domul Romano Catolic din Timișoara este una dintre cele mai deosebite și cunoscute clădiri din oraș, fiind știută de către localnici ca și Catedrala Sfântu Gheorghe. Construcția a fost terminată în anul 1774, după un proiect care a început cu 43 de ani în urmă, realizat de arhitectul Josef Emanuel Fischer von Erlach. Totuși, aceasta a fost inaugurată în mod oficial abia în 1803 pe 24 Aprilie, catedrala fiind o adevărată operă de artă unde predomină stilul arhitectural baroc. Având o lățime de 22 metri, o lungime de 55 metri și o înălțime de 35.5 metri dacă luăm în considerare turnurile, Domul Romano Catolic a devenit cu ușurință un punct turistic important pentru țara noastră în acea perioadă.

Domul Romano Catolic este una dintre puținele biserici din România care oferă liturghii în trei limbi diferite: română, maghiară și germană. Mai mult decât atât, în cadrul catedralei au loc concerte de orgă, datorită nivelului ridicat în calitate al acusticii. În interiorul acesteia găsim adevărate opere de artă, cum ar fi o lucrare a lui Michelangelo Unterberger din 1754, icoane și statui vechi de câteva secole, o orgă construită în 1767 de către Paul Hanke, și multe altele.

Dar, precum multe alte clădiri istorice de pe teritoriul țării noastre, Domul Romano Catolic a avut un trecut tumultuos. De exemplu, în anul 1849 când revoluția maghiară își atingea apogeul, biserica a fost avariată considerabil, necesitând mulți ani pentru proiectul de restaurare. Acum, catedrala este printre singurele clădiri ce au fost reabilitate complet de către autorități, iar o simplă plimbare în acea zonă va demonstra necesitatea unui astfel de proiect în toată România. Clădirea este absolut superbă și a devenit, la scurt timp după renovare, un punct de întâlnire pentru cei care doresc să se relaxeze în centrul orașului.

În prezent, Domul Romano Catolic din Timișoara este închis temporar pentru vizitare, datorită restricțiilor cauzate de pandemie, dar el poate fi admirat în toată splendoarea sa de pe strada Piața Unirii numărul 12 din centrul istoric al orașului. Cu toate acestea, în fiecare Duminică și sărbătoare importantă, se celebrează cel puțin o slujbă pe zi.

Date de contact:

Adresă:                                   Piața Unirii nr. 12, Timișoara, jud. Timiș

Nr. tel:                                    0256 430 671 

Coordonate GPS:                   45.758848 // 21.231939

Surse:                                     ro.wikipedia.org

Vezi harta
Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Domul Romano Catolic din Timișoara

1 proprietati