Rimetea se afla la 24 km de Aiud si la 7 km de Buru, fiind asezata la poalele varfului Piatra Secului la o altitidine de 550 m, fiind inconjurata de masive montane si strabatuta de raul Rametea. Localitatea mai este numita si localitatea unde soarele rasare de 2 ori. Relieful este de tip carstic, iar masivele calcaroase sunt impadurite in partea vestica si golase in est, fiind o zona ideala pentru excursia cu cortul. Localitatea medievala este cunoscuta datorita zacamintelor de minereu de fier din zona, iar zona este perfecta pentru drumetii - incepand cu primele flori de primavara pana la caderea frunzelor tarziu in toamna. Pentru conservarea exemplara a caselor, portului si obiceiurilor, UNESCO a inclus localitatea pe lista obiectivelor patrimoniului mondial.
Europa Nostra este o organizație care oferă premii și ajută anumite comunități, mai ales din Europa, în a le reprezenta în privința păstrării și menținerii unei identități culturale, celebrează și promovează excelența acestora, ajută la restaurarea și salvarea obiectivelor turistice de mare interes de pe continentul nostru, dar și la dezvoltarea acestora. Localitatea Rimetea este singura așezare de pe teritoriul țării noastre care a primit un premiu de la Europa Nostra, ea fiind recunoscută pentru eforturile de conservare pe care le-a făcut pentru patrimoniul cultural material.
Fără nici cea mai mică îndoială, Rimetea este cel mai frumos sat din întreaga regiune istorică a Transilvaniei și unul dintre cele mai deosebite din partea de Est a Europei. Localitatea a primit premiul în anul 1999 după ce localnicii, dar și anumite organizații cu sediul în Ungaria, au muncit enorm pentru a putea transforma imaginea acestuia. Au fost restaurate în total 138 de case ce sunt considerate a fi tradiționale secuiești, iar statul român a decis să declare localitatea ca fiind o zonă arhitecturală și urbană protejată un an mai târziu după decernarea premiului.
Într-un fel, este absolut fascinant cum autoritățile și organizațiile non-profit din Ungaria au grijă de siturile istorice din România, în timp ce statul român refuză cu desăvârșire să investească bani în dezvoltarea culturii și a turismului. Cu ajutorul acestor restaurări, au fost create o mulțime de locuri de muncă, deoarece meșterii locali au fost cei care s-au implicat cel mai mult în acest proces.
Localitatea Rimetea se află între localitatea Colțești și Buru, pe Drumul Județean DJ107M, care leagă Aiud de Cluj-Napoca. Dacă te afli în această zonă din România, este recomandat să îți răpești câteva momente din viață pentru a vizita acest sat unic din țară.
Adresă: Rimetea, jud. Alba (între localitatea Colțești și Buru)
Coordonate GPS: 46.45333 // 23.56994
Surse: ro.wikipedia.org/