Capitala Romaniei, municipiul Bucuresti, este cel mai populat oras si cel mai mare centru industrial si comercial al tarii. Atestat prima data in 1459, Bucurestiul devine capitala in 1862, iar de atunci a trecut prin schimbari multiple si continue, fiind centrul artistic, cultural si mass – media al Romaniei. Se prezinta ca fiind un oras multicultural si multiconfesional prin prezenta comunitatilor de romani, evrei, maghiari, germani, armeni, bulgari, polonezi, albanezi, geci si rromi. Acestia apartin religiilor ortodoxe, romano – catolice, musulmane, greco – catolice, penticostale, adventiste, reformate, dar si altor religii intr-un procentaj mai mic.
Infrastructura transporturilor bine dezvoltata, prin prezenta tuturor retelelor de transport terestre si aeriene, a ajutat ascensiunea economica si industriala prin dezvoltarea domeniilor serviciilor, constructiilor si agricole. Au fost infiintate intreprinderi constructoare de masini, chimice, de materiale de constructie si de prelucrarea lemnului. Majoritatea firmelor isi au sediul in municipiul Bucuresti.
Arhitectura eleganta si elita bucuresteana i-au adus porecla de ”Micul Paris”. Numeroasele obiective turistice, emblemele orasului si istoria incarcata au dus la o dezvoltare turistica importanta in ultimii ani. In centrul istoric al orasului, din sectorul 3, se pot observa urmele lasate de trecerea timpului, fiind prezente case vechi din ultimele doua secole, cateva cladiri amenajate modern, dar pastrand spiritul vintage, o multime de terase si cateva magazine care amintesc de vechea traditie comerciala a zonei.
Este cel mai important centru universitar al Romaniei, invatamantul superior fiind reprezentat prin universitati de stat si private. Studentiilor le sunt puse la dispozitie 21 de universitati de stat care ofera specializari dintre cele mai variate, acoperind cererile pietei de munca. Cele mai importante universitati din Bucuresti sunt Universitatea Bucuresti, Academia de Studii Economice, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, Universitatea Politehnica, Universitatea Nationala de Arte, Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Micu, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I. L. Caragiale", Universitatea Nationala de Muzica, Universitatea Nationala de Aparare „Carol I" si Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza".
Din punct de vedere turistic orasul ofera bulevarde lungi vegheate de copaci, parcuri pline de verdeata, terase deschise pe trotuare in timpul verii si barci de agrement pe lacurile si raurile care il strabat. Cu o plimbare pe calea Victoriei veti gasi numeroase cladiri impunatoare, iar in capatul acesteia se afla cel mai vechi parc din Bucuresti, Parcul Cismigiu. Combinatia arhitecturala regasita in tot orasul prin Curtea Veche, ramasitele palatului din secolul al XV – lea al lui Vlad Tepes, cel care a fost fondatorul orasului, biserici apartinand numeroaselor culte aflate in Bucuresti, Palatul Parlamentului, o cladire greoaie din perioada comunista, si constructiile moderne ofera o viziune asupra capitalei de la inceputul acesteia pana in prezent. Expansiunea turismului a dus la o cerere mai mare in ceea ce priveste unitatile hoteliere, astfel au fost construite noi unitati de cazare pentru a putea multumi gusturile turistilor veniti sa viziteze Bucurestiul, dar si imprejurimile. Conform Ministerului Turismului, in Bucuresti exista peste 200 de unitati de cazare, ingloband vile, pensiuni turistice, hoteluri, apartamente de inchiriat, hosteluri si moteluri, apartinand tuturor tipurilor de clasificare.
Transportul rutier si aerian
Municipiul Bucuresti beneficiaza de cea mai dezvoltata si vasta retea de transport a calatorilor din Romania. De asemenea, are una dintre cele mai mari retele de transport in comun din Europa.
Transportul in comun este asigurat de autobuze, troleibuze, tramvaie si metrou. Regia Autonoma de Transport Bucuresti pune la dispozitia calatorilor peste 2.000 de autovehicule care circula pe cele 25 de linii de tramvai, 19 linii de troleibuz si 81 linii de autobuz. De asemenea, exista 10 linii preorasenesti, 2 linii expres intre gara, aeroport si Piata Unirii, o linie turistica, 25 de linii care functioneaza si noaptea si o linie de metrou usor pe care tramvaiele circula cu viteza maxima admisa. Reteaua de metrou asigura transportul calatorilor prin cele patru magistrale, acoperind aproximativ toata suprafata orasului. In Bucuresti exista peste 10.000 de taxiuri licentiate care vin in ajutorul clatorilor care doresc promtitudine si confort.
Gara de Nord din Bucuresti este cea mai mare statie feroviara a Romaniei, in fiecare zi existand peste 200 de trenuri care sosesc si pleaca din aceasta. Transportul intern este asigurat de trenuri care circula zilnic spre Brasov, Cluj Napoca, Oradea, Suceava, Braila, Galati, Constanta, Craiova, Timisoara si Craiova. Transportul international este asigurat de legaturi directe spre un numar mare de capitale si orase din europa, respectiv Belgrad, Bratislava, Budapesta, Cernauti, Chisinau, Cracovia, Istanbul, Kiev, Lvov, Moscova, München, Praga, Sofia, Ungheni, Varna, Venetia si Viena.
Numeroasele autogari asigura transportul spre destinatii nationale si internationale. Din autogarile Obor, Calea 13 Septembrie, Ritmul, Militari, Diego exista curse directe si regulate spre orasele Timisoara, Suceava, Baia Mare, Cluj Napoca, Brasov, Sibiu, Constanta, Iasi, Alba Iulia si alte orase din Romania. Destinatiile internationale deservite de curse regulate si directe sunt Italia, Franta, Spania, Bulgaria, Austria, Ungaria, Portugalia, Marea Britanie, Norvegia, Elvetia, Cehia, Rep. Moldova, Turcia, Grecia si Siria.
In Bucuresti exita doua aeroporturi functionale care asigura zboruri spre destinatii nationale si internationale. De pe Aeroportul International Aurel Vlaicu exista curse directe ale companiilor mai mici si mai ieftine spre Paris, Madrid, Berlin, Verona, Valencia, Barcelona, Istanbul, Torino, Roma, Bratislava, Milano, Venetia si Napoli. Aeroportul International Henri Coanda, cel mai mare din Romania, ofera curse directe spre orase din tara precum Timisoara, Bacau, Cluj – Napoca, Constanta, Suceava, Targu – Mures, si curse internationale spre orase importante din Europa, Asia, Africa si America.
Municipiul Bucuresti este cel mai important nod de comunicatii rutiere din Romania. Numarul mare de drumuri nationale, europene si autostrazi care pornesc de aici sau care trec prin oras asigura o legatura rapida spre orase importante din romania si spre tarile din Europa. Drumurile nationale DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6 si DN7 ofera acces facil spre Brasov, Sibiu, Cluj Napoca, Oradea, Suceava, Constanta, Oltenita, Timisoara, Craiova, Pitesti, Deva si Arad. Pe drumurile europene E60, E70, E81 si E85 se poate ajunge in Franta, Austria, Ungaria, Bulgaria, Turcia, Grecia, Ucraina, Spania, Lituania si Belarus. Cele doua autostrazi, Autostrada A1 si Autostrada A2, asigura accesul rapid spre Constanta si spre Pitesti.