Parcul Mihai Eminescu din Arad este o zonă verde destul de mică aflată în extremitatea centrului istoric al orașului, dar care are în componența sa un obiectiv turistic comemorativ, care ne aduce aminte de o perioadă turbulentă prin care au trecut locuitorii țării noastre la începutul secolului al XX-lea. Este vorba de Crucea Martirilor Unirii, un monument inaugurat pe data de 17 mai în anul 1936, pentru a îi comemora pe cei care au fost uciși în perioada în care Ungaria a atacat România, mai exact între anii 1918 și 1919.
În total au murit 90 de eroi arădeni, iar monumentul a fost ridicat pentru a comemora curajul pe care aceștia l-au avut în protejarea ideii de „Unire”. Crucea Martirilor Unirii are o înălțime de 5 metri, iar ea a fost proiectată de către arhitectul Silvestru Rafiroiu, dar istoria ei nu este una prea blândă. În anul 1960, construcția a fost demolată și lăsată pentru o perioadă la Mănăstirea Sfântul Simion Stâlpnicul din Gai. În anul 1995, Crucea Martirilor Unirii a fost amplasată în locul în care o găsim și în ziua de azi, și anume în Parcul Eminescu, dar nu după ce au fost executate mai multe lucrări de restaurare, de către sculptorii Mihai Takacs și Dumitru Șerban. Stilul arhitectural pe care aceștia l-au folosit în restructurarea monumentului este cel neo-brâncovenesc, cu multe inscripții, dar și simboluri care denotă perfect designul cel mai popular din acea perioadă.
Numele tuturor celor 90 de eroi arădeni care și-au pierdut viața în 1918 sunt inscripționate pe cruce, iar acesta este singurul monument de pe suprafața Aradului care ne aduce aminte de Marea Unire din 1918, discutabil cel mai important eveniment istoric din istoria românilor.
Parcul Mihai Eminescu se află la extremitatea centrului din Arad și este un punct de întâlnire pentru mulți dintre cei tineri, datorită amplasării sale.
Adresă: Parcul Mihai Eminescu, Arad, jud. Arad
Surse: www.dacoromania-alba.ro / wikipedia.org