Cheile Tătarului din Desești – Maramureș

Deși mulți dintre noi nu au auzit de acest tărâm magic, Cheile Tătarului din Desești este una dintre cele mai importante rezervații naturale, protejate prin lege, din România. Frumusețea locului este dată de pârâul Runcu, care străbate poalele unor structuri muntoase de andezit. Mai mult decât atât, Cheile Tătarului sunt singurele chei de andezit de pe teritoriul țării noastre.

Dar sunt de neacceptat planurile pe care autoritățile române le au cu acest loc. S-a început construirea unui baraj care, după finalizarea lui, va pune întreaga zonă sub apă. Cu toate acestea, există mai multe teritorii în apropierea Cheilor Tătarului din Desești care sunt cel puțin egale prin frumusețea crudă: Creasta Cocoșului – o arie protejată prin lege datorită biodiversității unice, Biserica de lemn „Sf. Paraschiva” – una dintre cele 8 biserici de lemn din Maramureș care sunt recunoscute de UNESCO și Mlaștina Iezerul Mare – o arie protejată prin lege ce este înconjurată de mlaștini oligotrofe.

Cheile Tătarului din Desești se află în Munții Gutâi la doar 30 de kilometri de Baia Mare, cel mai mare oraș din zonă.

Pentru a putea ajunge în Cheile Tătarului, este recomandat să începeți din satul Desești, aflat pe Drumul Național DN18,  la 12 kilometri de destinație. Deși traseul nu este unul greu, este destul de lung și trebuie să fiți pregătit din toate punctele de vedere: fizic, să aveți de-ale gurii, multă apă, și așa mai departe. Dar aveți și alte metode de ajunge aici, mai ales dacă veți călători cu mașina personală. Al 2-lea traseu recomandat își are plecarea din Baia Mare, iar distanța este de aproximativ 38 de kilometri. Cu toate acestea, puteți opta și pentru o drumeție, distanța totală fiind de aproximativ 31 de kilometri, iar durata acesteia poate ajunge și la 8 ore. Dar, cu siguranță, nu veți regreta nici un moment decizia făcută, datorită multitudinii de priveliști și de obiective turistice găsite de-a lungul drumului.

Date de contact:

Adresă:           Desești, Munții Gutâi Coordonate GPS: 47.7666664, 23.8500004

Surse:             locuridinromania.ro / Foto by: alpinet.org

Filtre caret
Buget
Tip cazare
Stele
Facilitati
Facilitati in camera

In zona Cheile Tătarului din Desești – Maramureș

0 proprietati
Ne pare rău, nu s-au găsit unități de cazare după criterile selectate. Alegeți alte criterii de căutare.