Drumețiile în natură și peisajele mirobolante pe care aceasta ni le oferă se numără printre principalele puncte de atracție ale pasionaților. Pe lângă satisfacția parcurgerii unui traseu deloc ușor, mulți dintre noi își dezvoltă încrederea în sine și devin conștienți de condiția fizică proprie. Printre locurile special concepute de natură pentru aceste tipuri de activități se numără Cheile Galbenei care, însă, nu sunt recomandate celor începători în drumeții. Întreaga porțiune dispune de pante destul de abrupte, care pot fi parcurse doar de cei care au o condiție fizică bună și un psihic de fier.
Istoric și prezentare
Unul dintre cele mai frumoase culoare de drenare din țara noastră se află în Bihor. Aici, la doar câțiva kilometri parcurși cu un mijloc de transport, poți descoperi Cheile Galbenei, o minune a naturii de o frumusețe aparte.
Cheile Galbenei se află în părțile de vest și sud-vest ale Bazinului Padiș – Cetățile Ponorului. Bazinul este închis, motiv pentru care culoarul se regăsește în afara acestuia. Cheile Galbenei duc spre Depresiunea Beiușului, în care se regăsesc o bună parte a apelor din Bazinul Padiș.
Parcurgerea Cheilor Galbenei nu este o activitate tocmai ușoară. Acest lucru este datorat faptului că Valea Galbenei este compusă din sectoare de chei înguste, care au pereți verticali dar pante abrupte. De aceea, acest culoar este recomandat, de cele mai multe ori, doar profesioniștilor, întrucât are și numeroase cascade.
Dintre porțiunile regăsite de-a lungul Cheilor Galbenei, sectorul amonte este cel mai frumos. Acesta cuprinde zona dintre Izbucul Galbenei, până la Valea Luncșoara. Rezultatul este un canion îngust, care prezintă, de o parte și de alta, pereți verticali care ajung la înălțimea de peste 100 de metri.
La ora actuală, Valea Galbenei se numără printre ariile protejate prin lege, fiind o rezervație naturală existentă pe teritoriul administrativ al comunei Pietroasa. Aceasta are o suprafață ce se întinde pe 70,50 hectare, bogată în păduri de foioase, ierburi și arbuști. În materie de faună, aceasta este reprezentativă pentru Munții Apuseni.
Traseul Cheile Galbenei
Turiștii experimentați pot practica traseele în care este inclusă și porțiunea aferentă Cheilor Galbenei. Unul dintre cele oficiale are următorul format:
Cabana Padiș – Camping Glăvoi – Piatra Galbenei – Ghețarul Focul Viu – Poiana Florilor – Cheile Galbenei – Izbucul Galbenei – Avenul Borțig – Camping Glăvoi – Cabana Padiș