Cheile Feneșului din Zlatna este o rezervație naturală ce a fost declarată în mod oficial în anul 1995 ca și arie protejată, iar aceasta și-a dobândit denumirea datorită râului ce îl străbate care poartă același nume. Totuși, localnicii cunosc acest loc ca fiind „Cheile Caprei”, datorită unei legende care circulă printre aceștia.
Cheile Feneșului este probabil cel mai frumos obiectiv turistic natural din această zonă a Munților Trascăului, deoarece prezintă, printre altele, o cheie sălbatică cu pereți extrem de abrupți, cu o înălțime maximă de aproximativ 1369 de metri și o lungime de 1.2 kilometri. Versanții cheilor sunt stâncoși, dar partea superioară este acoperită cu desăvârșire de o pădure deasă, unde putem găsi și plante extrem de rare, având o faună extrem de bogată. Suprafața totală a Cheilor Feneșului este de 1.1 kilometri pătrați, iar ele aparțin, în mod administrativ, de satul Feneș, administrat la rândul său de orașul Zlatna. Cele mai înalte puncte din Cheile Feneșului sunt: Vârful Dâmbău (de 1369 de metri) și Vârful Fața Florii (de 1329 de metri).
Cheile Feneșului este bogată, în principal, în păduri care conțin specii de fag, dar și de carpen. Totuși, putem găsi pe teritoriul său diferite specii calcofile (depuse pe calcare), dar și o bogată vegetație erbacee. Obiectivul turistic natural este înconjurat de pereți calcaroși, mai multe cascade și peșteri de mici dimensiuni, cu multe rupturi de pante, toate ajutând la crearea unei imagini de ansamblu de-a dreptul impresionante.
Dacă vii dinspre Alba Iulia, atunci urmează cursul șoselei DN74 până în localitatea Feneș, unde vei face dreapta și vei merge pe Drumul Județean DJ173, care duce foarte aproape de Cheile Feneșului. Distanța totală dintre Alba Iulia și Cheile „Caprei” est de 36 de kilometri.
Adresă: Nord Est de Zlatna, jud. Alba
Coordonate GPS: 46.15196 // 23.28631
Surse: muntii-nostri.ro // Foto by: flickr.com